Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

Korabeli látványterv a régi KÖKI-ről

2011.07.26. 14:00 vakbottyan

Találjátok ki, mennyibe került a kőbánya-kispesti felüljáró építése. Negyedmilliárd forintba. Ezt az adatot egy 1980-as Magyarország hetilapban találtam, ahol egy remek látványtervet is közöltek a régi KÖKI-ről. Így első ránézésre ez a látványterv inkább az álom kategóriába sorolható, de - elmondtuk már sokan sokszor - a nyolcvanas években tényleg nem volt olyan szörnyű a felüljáró és környéke.

A cikkben szó van arról is, hogy milyen boltok voltak a folyósón ("trafik, ABC és más boltok"), az ABC-re természetesen emlékszem, meg egy újságosra is, de a többi boltra sajna nem. Ha valaki tud segíteni, akkor légyszi kommenteljen. Az ABC-nek amúgy lent, a 85-ös felszállóhelyével szemben volt az üvegvisszaváltója. Amikor csatangoltunk a BKV pálya környékén, sokszor találtunk üres üvegeket, ezeket ide vittük vissza, aztán elfagyiztuk 100 méterrel odébb, vagy a Katica fagyizóban, ami egy kerthelyiségben működött a Szabó Ervin utcában.

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr623094670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kontraszt 2011.07.27. 08:03:55

hú, ez elég zsír!

nem lehetne nagyobban is feltenni a képet?

labirintus1 2011.07.27. 17:19:25

Én úgy emlékszem, hogy volt egy Virágért virágbolt.
De ami a legjobban izgatta gyerekként a fantáziámat, az egy olyan bolt volt, ahol csak automaták voltak. Sütit, szendvicset meg hasonlót lehetett belőlük venni. Talán félúton volt a buszokhoz vezető lejárat meg a közért között.

Meg később, a 90-es években volt egy kürtőskalácsos is. De az már külön kuckóban volt a mozgólépcsőnél.

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.07.27. 22:21:28

@kontraszt: szia, két baj van. az egyik, hogy nem tudom, hogyan tudnám úgy feltenni, hogy új ablakban nagyobb méretben jelenjen meg. de a nagyobbik baj az, hogy nagyobb méretben talán feltűnőbb lenne, h nem túl jó a kép minősége. ugyanis ezt nem szkenneltem, hanem fotóztam, és nem sikerült túl jól... sajna. de örülök, h tetszik :)

@labirintus1: huhh, ez az autómatás bolt nekem is rémlik halványan. azon leszek, hogy szerezzek a folyósóról korabeli fotókat!

kisist.kmgei 2011.07.31. 08:59:50

@labirintus1:
Üdv! Szerintem te az Utasellátóra gondolsz. Az ABC előtt volt a buszvégállomás felé. Automatából volt ott üdítős (megy és szőlőlé),kávés, szendvicses és süteményes. De lehetett pultnál is vásárolni. Amikor a nagymamámmal mentünk szombatonként arra, kihagyhatatlan volt.

Lehet, hogy tévedek, de mintha az utasellátó és a bolt között egy kocsma is lett volna már a kezdetektől. Mondjuk én "csak" '86-ig emlékszek vissza...

kisist.kmgei 2011.07.31. 09:07:31

Azon szerencsések közé tartozom akik még láthatták a "hőskorban" a Kö-Kit. (Jézusom, de megvénültem!) Akkor még semmi baj nem volt sem az épülettel, sem a környékével. Tiszta, rendes, modern csomópontnak számított. Szerény véleményem szerint az akkori épület (felüljáró, buszvégállomás, metró és MÁV állomás) ma is vállalható lenne. Kár, hogy a '90-es évektől hagyták lerohadni és a többség már a pusztuló állapotban ismerhette meg...

labirintus1 2011.08.01. 14:09:24

@kisist.kmgei: Az Utasellátóval kapcsolatban biztos igazad van.

Szerintem, lehet csak az idő szépítette meg a 80-as évek Kökijét. Mi 81-ben költöztünk a környékre és már akkor sem volt igazán rendezett a hely. Mivel túl sok gazdája volt (2 kerület, BKV, MÁV), ezért mindenről mindenki azt gondolta, hogy a másik dolga. Szóval a romlás jelei már a 80-as évek közepén látszottak. 87-től naponta mentem ott keresztül középiskolába. Ekkor kezdtek megnyilni a kis maszek boltok, amitől szintén nem lett rendezettebb a környék.
Igaz, hogy a 80-as évekbeli helyzet nem hasonlítható a 2000 évekbelivel, mikorra mindenki számára láthatóvá vált, hogy egy módon lehetne ott rendet tenni: lángszóróval.

Zonguldak 2011.08.04. 16:44:04

@vakbottyan: Régi képeim sajnos nincsenek erről a folyosóról, de az alábbi klipben egy kevés látható a korai állapotokról. Persze lehet, hogy már ismered, nem olvastam az összes bejegyzést a blog kezdeteitől. Tehát a klip:
www.youtube.com/watch?v=yFWNXd8IJ6c

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.08.06. 20:00:27

@Zonguldak: szia. igen, ismerem a klipet :) tervezem is már régóta, h vmikor kirakom.

Zonguldak 2011.08.06. 21:22:49

@vakbottyan: Érdekes, hogy ezt a klipet alig néhány éve láttam először a youtube-on. Na persze, a nyolcvanas években még bakelitről fogyasztottam a zenét. Aztán már a Köki sem a régi, csak hogy valami olyat is írjak, ami a témába vág. Egyébként rendszeres Köki-használó vagyok, ezért is nézek be ide néha.

12345678910 2011.08.20. 17:17:53

Direkt tönkre vágták, hagyták pusztulni, mint mindent ebben az országban,hogy majd jöjjön egy gazdag milkós durung aki megveszi bagóért!Majd felépít egy hodályt és büszkén veri a mellét "1500 embernek munkát adok" (minimál bérért, 6 órába bejelentve,szabadság beksi nuku, mert repülsz ha kérsz v mész) és közben sok-sok milkócska csúszik egyik zsebből a másikba!!

hajrá Magyarország!,de ez már a módszerváltás óta nem az!
KÖKI
süti beállítások módosítása