Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

A KÖKI melletti kiserdőt is megtisztítják?

2011.11.24. 13:23 vakbottyan

A KÖKI mint óriási mocsokhegy és Mos Isley ma már történelem, de ez nem azt jelenti, hogy az egész környék rendezett lenne. A minap írtam például a Vak Bottyán és a Bethlen utca közötti placcról, és kicsit elfeledkeztünk arról is, hogy van itt egy kiserdő a bevásárlóközpont közvetlen szomszédságában, ahol hajléktalanok élnek, és tele van szeméttel. Ezt hívják amúgy Kúttói erdőnek leánykori nevén.

Mivel itt a blogon úgyis mindig retrózunk, ezért kötelező kitérni arra, hogy a nyolcvanas években, gyerekkorunkban ezek a kiserdők (van Kispesten egy rakás: a Terminál másik oldalán is a Lehel utcánál, aztán a Határ útnál is több) nem voltak olyan hú de veszélyes helyek. Persze éjszaka nem mászkáltunk arra (minek?), de nappal néha kijött ide az egész osztály környezetismeret órára, amúgy meg errefelé barangoltunk, játszottunk sokat, és soha nem volt semmi gáz. Aztán jött a kilencvenes, majd a kétezres évek, és ezek az erdők is tele lettek három dologgal: hajléktalanokkal, szeméttel és kutyaszarral. Ha valahová nem tudnak beköltözni a hajléktalanok, és szemetet sem érdemes lerakni, akkor a kutyások azért teliszaratják a kedvenceikkel, legyen az akár egy két négyzetcentiméteres zöldterület is.

Van viszont egy jó hír, a Kispesti Önkormányzat rendbe akarja tenni a Kúttói erdőt és pihenőparkot varázsolni a helyén. Ennek mindannyian csak drukkolni tudunk, ciki is lenne a csillogó pláza mellett egy ilyen szemétlerakó. Íme itt a Kispesti Magazin eredeti cikke:

Több mint négy hektár erdő, mely Kispest határában eddig leginkább a hajléktalanok lakhelyeként volt ismert. Kosz, mocsok és rendezetlenség jellemezte a kiserdőt.

 

Remény van arra, hogy új, méghozzá jelentős zöld közösségi térrel bővül a jövőben Kispest. A KÖKI végállomás melletti több, mint négy hektáros terület tulajdonosa információink szerint többek között az önkormányzat vezetésének nyomására elkezdte rendbe tenni a Kuttói erdőként nyilvántartott területet. Az elmúlt hónapokban a terület gazdája gondoskodott a hajléktalanok ellátásáról és arról, hogy elhagyják az erdő területét. Ezek után kezdődött az erdő kitakarítása. Több köbméternyi szemetet, háztartási és egyéb hulladékot kellett elszállítani a területről. Aki a napokban a Kőbánya-Kispesti metróvégállomás felé járt, az láthatta, hogy ma már az erdőterület további rendezése folyik. A takarítás után a parkosításon van a hangsúly.

Az erdőn keresztül vezető ösvényeket kövezett úttá alakítják és több központi tér kialakításával szeretnék igazi parkerdővé alakítani az eddig elhanyagolt és veszélyes területet. Információink szerint az ingatlan tulajdonosa olyan együttműködést szeretne kialakítani az önkormányzattal, amelynek köszönhetően a Kuttói erdő a kerület új kikapcsolódás tere lehetne. Olyan zöld találkozó és pihenő része Kispestnek, amely alkalmas lehet szabadtéri rendezvények, sportesemények megtartására is.

A napokban a kerületi önkormányzat illetékes bizottsága iis tárgyalta azt a tájékoztatót, amely a Kuttói erdő rendbetételéről szól. Mint emlékezetes, 2002-ben egyszer már Kispest önkormányzata tuljadonba akarta venni a  magyar államtól a zárványerdőt, de akkor ez az ügylet nem jött létre. Úgy tudjuk, most nem tervezi a kerület az erdő megvételét, annak érdekében azonban hajlandó együttműködni az ingatlan tulajdonosával, hogy hosszútávon rendezett viszonyok alakulhassanak ki a környéken és valódi közösségi térként, pihenőerdőként használhassák a kispestiek a megújult erdőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr253407780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Schwartz, ha kérhetem 2011.11.24. 19:26:45

"Az elmúlt hónapokban a terület gazdája gondoskodott a hajléktalanok ellátásáról" - mostanában minden reggel/délelőtt ott állnak a folyosón (a "régi" folyosón, a lépcső mellett, ahol újra feltűntek a mindenféle ócska szemetet árulók is). Gondoskodott, hát rendben.

Ndre 2011.11.25. 10:56:21

A régi folyosóról jut eszembe. Miért szabad dohányozni ott? Az rendben, hogy nem aluljáró, de ebből a szempontból ugyanaz a helyzet, jó lenne, ha a Köki gyalogos-felüljáróin is tiltanák a füstölést. Így már kezd a régihez hasonló lenni a hangulat.
A másik hiba, hogy a régi felüljárón a gyorsforgalmi útnál a metró és a pláza között van egy kis lépcső. A csúcsforgalomban éléggé problémás, hogy igen kis keresztmetszetűre készült, lefelezve a folyosót.

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.11.29. 07:44:47

@Ndre: szia! köszi, hogy írod ezeket, mert tényleg fura. uh ennek utánanézek. meg a lépcsőnek is :) mindig kiderül, hogy még van olyan a terminálban, ami elkerülte a figyelmemet :D
KÖKI
süti beállítások módosítása