Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

De mi lesz a Terminál háta mögött?

2011.11.22. 13:25 vakbottyan

Senki itt lakónak, vagy átutazónak nem kell összefoglalni az elmúlt év (évek) eseményeit: a régi felüljárót elbontották, lassan, akadozva, de megkezdődött az építkezés, a pláza és a metróperon rész még félkész (pl a mozgólépcsők azóta sem működnek), de gyorsan átadták, nehogy a csúszásokról híresüljön el a Terminál, azóta pedig mindenki vígan vásárolgat, megszűnt a törmelékhalom és az alkesztanya.

Ez így mind szép és jó, de mostanában elkezdett foglalkoztatni engem egy dolog, ami valahogy kimaradt a diadalmenetből, vagy legalábbis én nem olvastam róla semmit. Ugorjunk vissza a nyolcvanas évekre, amikor a Vak Bottyán utca-Katica utca-Szabó Ervin utca által közrefogott területen még lakóházak álltak. Ezeknek a területén állt amúgy a lángosos, meg hamburgeres. A 90-es évekre kezdett ez is lepusztulni, emlékszem, az egyik házban egy öregember lakott a feleségével, és az udvaron irdatlan mennyiségű lom, hulladék, autóroncs meg vasdarab, meg ki tudja még mi volt felhalmozva. A lángosos meg hamburgeres pedig italkiméréssé változott, de volt itt videotéka és zálogház is a tarkabarkaság kedvéért.

A 2000-es évekre persze elbontották ezt is, de jó kispesti szokás szerint nem került semmi a helyére, egy üres placc maradt 10 évig. A cirkuszosok néha itt telepedtek meg, póniló legelte a füvet a kerítés mögött... Most éppen munkagépek állnak a területen, de nagyon kíváncsi lennék, hogyha vége a Terminál körüli munkálatoknak, akkor mi lesz a telekkel.

Nagyon ne álmodjunk ide se parkot, se mást, mert az Önkormányzatnak elvileg vannak tervei. A Heti Válasz cikke szerint pályázatot írtak ki, aminek nyertese a Porr Kft, ami "öt-hat szintes irodaházat, szállodát, szupermarketet és persze sportcsarnokot álmodott a telekre".

Szóval most így áll a dolog, de kiindulva a különböző kispesti gödrökből, meg a KÖKI történetéből (ugye ott már a kétezres évek elején azzal etetett minket az önkormányzat, hogy 2006-ra, 2007-re lesz ott valami), azért ne vegyünk mérget rá és nagy összegű fogadásokat se kössünk arra, hogy itt belátható időn belül lesz valami. Egyáltalán, hogy lesz valami :D

Ha valakinek vannak régi képei a régi Vak Botyán részről, akkor nagy örömet okozna, és persze, ha infóitok vannak, azt se tartsátok vissza :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr753402714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akiga 2011.11.23. 21:23:52

Kb 10 éve, mikor először ledózerolták a placcot, akkor mondták már, hogy áruház épül oda. Később Konkrétan tudtam, hogy az Obit fogják oda áttenni, ez 2005 körül volt. Aztán, gondolom a jó lobbi, és az új köki hírére, az obi mégjobb helyre tetette magát. Nem véletlen, hogy a placcon egy kapavágás sem volt, azóta sem. Talán telekcsere, történt. Az önkori, meg az obi, már 2004-5-ben az új kökire várt. Kicsit csúszott a dolog. Így már érthető az is, hogy az obi most, miért van külön a termináltól. Mert az obi ha jól tudom, nem sima kis bérlő. Ő saját építője, és tulajdonosa, a mostani áruházrészének. Oda pedig épülhet, egy újabb pláza. Mondjuk a Köki2. Híddal az út fölött, mint ahogy az Europark kettőt is tervezték. De azokat sem a válság vitte el, hanem a köki híre.
Ha már itt tartok, akkor érdekes, hogy az europark kettő is miért váratott magára, amíg végül meg nem épült a köki. Bizony itt is furcsa dolgok voltak. Amikor leendő helyén már 2-3 éve egyetlen egy ház sem állt, akkor még javában működött a telek kellős közepén, egy szolárum árus. Ha igazak a hírek, akkor nem másé volt a szolibolt, mint magáé a helyi polgármester kisleányáé. Hát igen, amikor olcsójános módon ment a kisajátítás, akkor a szolibolt, még sok évet lehúzott szép nyereséggel. Ez az egy kis ház vajon mennyit ért végül? Nem tudom, de biztosan sokszorosát valós árának. Ha az ember magának hozza megrendelésre a törvényt, az jó üzlet.

Jelen írás pusztán képzelgés. A valósággal való bármilyen egyezés, csak a véletlen műve. Szóval senki ne vegye komolyan.
KÖKI
süti beállítások módosítása