Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

Piros pavilonok, retró hamburgerek. És mit kapunk most?

2011.07.13. 09:30 vakbottyan

Amióta ezt a blogot írom, folyamatosan szondázom a netet, hogy fotót találjak a piros pavilonokról, amelyek a KÖKI buszpályaudvar részén álltak. Most végre találtam képet! Méghozzá a KÖKI Terminál honlapján, azon belül itt.

Annyit rögtön el is elárulok: nekem nagyon-nagyon tetszettek ezek a sokszögű butikok. Ha nem vált volna az egész környék olyanná, amilyenné, akkor ezektől a piros kunyhóktól akár egy vidám hangulatú tér lehetett volna, a nyolcvanas évek formatervezésének műemlékeivel.

A KÖKI gasztronómiai fellegvár volt a 80-as években. Legalábbis mi, gyerkőcök
úgy éreztük, hogy itt tényleg van minden, mi szem-szájnak ingere. Fagyi, hot-dog, hamburger, lángos. Akkoriban, ha ezek megvoltak, akkor már nagy baj nem lehetett. A Retro gasztro blog szerint Magyarországon a nyolcvanas évek elejétől jelentek meg a hamburger árusok. Én óvatosan a nyolcvanas évek közepére saccolnám azt, amikor már a KÖKI-n is bele tudtunk harapni a csalamádés, salátás, hagymás retró burgerekbe. Amikor a KÖKI-s büféken gondolkoztam ma, kicsit el is szomorodtam, mert baromira megkoptak az emlékeim. Milyen üzletek voltak például anno a 48-as megállójában? (A 2000-es években már italkimérés és fornettis, de ezt most hagyjuk.) Úgyhogy ha tudtok segíteni a mozaikok összerakosgatásában, akkor rajta!

Szóval kezdetben volt a lángosos, a 85-ös megállójával szemben. Ez a büfé egy kertesház udvarán nyílt (igen, azon a részen egykor kertesházak álltak), és emlékeim szerint igen finom lángost adtak. A Kádár-kor volt ugye a lángossütők nagy korszaka, közmondásos volt, hogy "ezzel gyorsan meg lehet gazdagodni". Ez a lángossütő aztán a 90-es évekre a 2000-es évek elejére megszűnt. Mellette viszont állt egy lakókocsi, szintén egy ház udvarán. Úgy emlékszem, itt is lehetett kapni hamburgert és hot-dogot, aztán később szimpla italkiméréssé változott a 90-es évekre, ezzel emelve tovább a környék fényét. És volt ugye a piros pavilonoknál az a büfé, amely nyáron fagyis volt, a vasárnap déli melegben zarándokoltunk ki oda dobozokkal, és vittük haza a pisztáciát, erdőmestert, vaníliát, puncsot. Télen pedig ez is hamburgeresként, hot-dogosként funkcionált, edzésről hazafelé jövet itt pótoltuk az elveszett kalóriát, aztán persze még otthon is vacsoráztunk egy jót. Én főleg hot-dogot vettem itt, mert az olcsóbb volt.

Ne menjünk el egy másik gasztronómiai nevezetesség mellett sem, az egyik piros pavilonban télen is lehetett főtt kukoricát kapni! Nyilván mélyhűtötték és télen előszedték, de ez akkoriban igazi csodának számított. Amúgy ennek a pavilonnak a tulaja egészen az utolsó időkig ugyanaz maradt, habár a kor követelményeihez igazodva a 2000-es évekre már a főtt kukorica régen lekerült a kínálatról, helyére lépett viszont a feles. 

Az igaz, hogy a terminál üzemeltetői felajánlották a korábban a KÖKI-n üzleteket bérlőknek, hogy a plázában is kapnak helyet, de a régi hamburgereket és lángost már nem fogjuk visszakapni, mivel ezek már a 2000-es évekre eltűntek. A plázában a dolgok mostani állása szerint hamburgert és sült krumplit a Belfritben ehetünk majd, méghozzá belgát. Fűszeres panírban sült csirkét (tudjuk, a nagyon titkos recept) falatozhatunk a Kentucky Fried Chicken-ben, és ihatunk olasz kávét a Segafredo és a Costa Coffee kávézókban. Én sem rajongok a plázákért, de legyünk őszinték: Kispesten az elmúlt húsz évben mindent megtettek azért, hogy ne alakuljon ki közösségi tér-üzletközpont, rendes kávézókkal, tisztasággal. Hát most elméletileg lesz egy ilyenünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr542924242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuty 2011.07.13. 11:22:35

A 90-es évek közepéig volt egy villamoskocsi is a 85-ös buszmegállóval szemben, ami sörözőként funkcionált, ha jól emlékszem. Egész hangulatos volt, de egyik napról a másikra eltünt, és nem létesült semmi a helyén...

manmachine · http://nagykrisztian.com 2011.07.13. 12:01:20

"Mit kapunk most"

Szerintem hasmenést, szájfertőzést.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2011.07.13. 12:07:13

@Kuty: Azért nem egyik napról a másikra tűnt el, elég sokáig ott rothadozott a kerítés mellett, amit én villamosmániásként elég szomorúan éltem meg:
hampage.hu/kozlekedes/eletkepek2/1031feloldal.jpg

Egyébként nekem inkább a nyolcvanas évek közepéről vannak élményeim, és szerintem sokan, akik akkor nem jártak arra, nem is tudják elképzelni, hogy világos, áttekinthető volt a felüljáró, nagy ablakfelületekkel, széles folyosóval, mert nem voltak az üzletek. Gyerekként még leginkább az automata büfé maradt meg, egész jó volt a kakaója. Hotdogot viszont már humán erőforrástól lehetett ott venni, de nem lent a piros bódékban, hanem fent, az automaták környékén. A piros bódéban a Tenkes kapitánya c. könyvet vette nekem nagyi, az is maradandó élmény volt :)

Hobbijogász 2011.07.13. 12:28:00

Automata büfé: kőrözöttes kifli és forró kakaó :) aztán a forró kakaótól leizzadva le a nagy huzatban a metróhoz...

Csabi. 2011.07.13. 12:52:30

A piros bódék átéléséhez nem kell messzire menni: határ úti metrómegálló. és még mindig van retró-hambi.

silent76 2011.07.13. 13:07:41

Igen , igen a Határ út volt ennek az ikertestvére. És ott volt egy díszhal-madár üzlet is. De szép is volt gyereknek lenni :-)

Pepe135 2011.07.13. 13:44:06

Jó kis reklámcikk! Külön köszönet a sok szemét műanyagárus multi felsorolásáért!
Amúgy meg a sok dögevő tehet róla, hogy nem lehet kapni jó hamburgert meg lángost! ha azt keresnék azt is árulnák.
De manapság csak a plázákban döglik mindenki!
A köki terminál egy gyönyörű épület volt, csak a sok mocskot ki kellett volna takarítai! Jah persze, kellett a hely egy plázának :(

szent viktor király 2011.07.13. 13:53:00

Egyre fogyó népszerűségemet ismét tovább fogyasztva azt kell mondjam, kár azért a régi terminálért. Nemzetközi viszonylatban is maradandó volt, kicsit hasonló a finn UFO házra, korának érdekes építészeti emléke. Egyszerűen ki kellett volna takarítani és a kor követelményei szerint modernizálni. A pláza hajazhatott volna rá, érdekes lett volna az összkép.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.13. 13:54:32

én nem tudom, eccer voltam ott, de most meg 4 sört ittam meg ebéd után szóval nekem nyoc, montam a kolegámnak hogy felhivom az ügyfelet és aszondom neki hogy "pannan sut"

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.07.13. 13:55:00

@szent viktor király: szia, ezzel nem fog fogyni a népszerűséged, ugyanis a blog olvasói között sokan vannak ezen a véleményen. (mások szerint csúnya volt, de a lényeg, h nem egyedül vagy a véleményeddel.

ha érdekel esetleg, akkor néhány posztban már volt szó erről a blogon.

Circus 2011.07.13. 14:14:22

85-ös megállójában a (retro) hamburger... illetve A HAMBURGER!

szent viktor király 2011.07.13. 14:29:01

@vakbottyan: Dejó köszönöm!! Ezek szerint még nincs minden veszve, vannak néha értelmes gondolataim is. Már keresem a régebbi olvasnivalót a blogon, csak így tovább vakbottyan úr, mint mondtam mindenkitől csak kiváló munkát kérek. Remek ez a blog!

l60 2011.07.13. 14:33:15

bocs a belepofázásért, de a móricz körtéren is volt egy éjjel-nappali hamburgeres. egymás között csak kutyahúsos hamburgernek hívtuk, mert olyan volt szerintünk. Persze midnig vettünk belőle éjszaka, éhesen :-)))))

Csalamádé, kutyahús, stb. :-))

Dr Milton 2011.07.13. 14:47:58

Kár hogy nem bontották le az egész felüljáró rendszert, és építették át aluljáróvá, a gyorsforgalmi kiszélesítésével egyetemben

parrre 2011.07.13. 15:55:41

A lángosos a családi ház udvarán megvolt még 96-97 ben is. Oda jártunk enni a koliból. Utána szoktunk át a Bástya Elvtárs kedvence című pizzára a Centrum bútorosztálya (!) mögötti pizzásnál. A villamosban rengeteg sört pusztítottunk el, oda-vissza meg végignéztük a Metál bolt kirakatát.

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.07.13. 21:38:42

@parrre: hoppá, bocs, és köszönöm a javítást. azt hittem, a lángosos már 97-re megszűnt. igazából a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején volt egy csomó változás, amiket évre pontosan már nem tudok visszapörgetni.

TH 2011.07.15. 19:25:12

@Pepe135: "csak a sok mocskot ki kellett volna takarítai! Jah persze, kellett a hely egy plázának :("
jaja, direkt hagyták lepusztulni, hogy aztán plázát építhessenek a helyére, mi? Komoly összeesküvés lehetett, amihez még a rengeteg al- és felkoholistát is be kellett vonni, akik emelték a hely színvonalát.
Komolyra fordítva a szót: ha akarták volna, persze rendet rakhattak volna, csak szokás szerint mindenki tett rá magasról.

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2011.07.21. 20:20:36

A közelben laktam, nekünk a pizzás volt a kedvencünk fent a metróval szemben(megemlíteném, hogy a Nyugatinál lévő nagy bevásárló központ vízeséssel szembeni oldalán ott vannak). Anyukámnak csak itt lehetett venni a különleges cigarettáját a mozgólépcső aljánál. Én szerettem a Kökit régebben is, de ez a monstrum nem igazán tetszik:(
KÖKI
süti beállítások módosítása