Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

A káosz fellegvára - a KÖKI most

2011.05.25. 14:00 vakbottyan

A Káosz fellegvára - ez amúgy egy lapozgatós könyv címe volt, amit talán pont a KÖKI-n vettem valamelyik újságárusnál 1990-ben -, szóval körülbelül ennyit látunk mi most az épülő plázából. Kezdetben volt a gödör, ezt mondjuk a magyar szem megszokta, nem is igazi kerület az, ahol nincs egy-két, félbehagyott építkezésből maradt bazi nagy gödör, nyáron békakuruttyolással, és egész évben szaporodó nájlonzacskó populációval. Kispesten az egyik probléma, hogy a gödör helyén régebben egy sportpálya és egy napközis tábor állt, de erről majd bővebben a következő bejegyzésemben. Most először inkább a káoszról.

Otthonos hangulat 2008 decemberéből. Blhubner fotója innen.

A káosz lassan gyűrűzött be, mint a válság. Először csak kisebb részeket kerítettek le, a piros pavilonokat lebontották, körülöttük biztonsági őrök állomásoztak esténként, de közlekedni még lehetett. Az igazi zűrzavar akkor kezdődött, amikor a régi buszpályaudvar helyét is elkezdték feltúrni. Innentől az átlagember számára követhetetlenné váltak az események: elkerítettek, felbontottak, eltereltek, lezártak, megnyitottak, lezártak, másfelé tereltek, lezártakdenemtereltek. Buszmegállók teleportálódtak egyik helyről a másikra pillanatok alatt úgy, hogy Mulder és Scully ügynök csillogó szemekkel keresték volna a jelenségek mögött a földönkívüli ténykedés bizonyítékát. Akkoriban pestlőrinci rokonom kétségbeesetten kérdezte tőlem egy szórólapot szorongatva, hogy kiismerem-e magam ezen a térképen. Én, aki jó térképolvasó vagyok, 5 perc homlokráncolás után megállapítottam, hogy a BKV által osztogatott térkép szar, érthetetlen, és semmi nem ott van rajta (autópálya, felüljáró pl), ahol kellene. El kellett volna raknom emlékbe, de 4 évvel ezelőtt még nem tudtam, hogy ez az egész blogírásba torkollik majd. Ha valakinek megvan, akkor nagyon kérem, küldje el a másolatát emailben.

Egy hete egy úr tudakolta tőlem valamelyik busznak a megállóját, mondtam neki, hogy gyerekkorom óta itt lakom, de momentán fingom nincs, melyik busz hol van. Az egész kezd hasonlítani egy kalandparkra, csak függőhidak, meg a drótkötélpálya hiányoznak. Viszont végre elmondhatjuk, hogy Kispesten épült kalandpark is.

Egy szó, mint száz, megint a tájékoztatással, kommunikációval vannak gondok, és ebben a BKV, az önkormányzat és a pláza építtetői is vastagon ludasak. És kommunikáció alatt nem csak azt értem, hogy megfelelően tájékoztassák az embereket, hanem azt is, hogy 'bocsi a kényelmetlenségekért'. Osszanak nyáron ásványvizet, télen meg KÖKI Terminál feliratú csokit az embereknek, vagy mit tudom én. De ne legyen már az az érzésünk, hogy van ez a monstrum, ami szívat minket. Egy ekkora építkezés sok kellemetlenséggel jár, ha egy forgalmas helyen történik, ez önmagában nem meglepő. A probléma az, hogy itt mégiscsak egy üzleti vállalkozásról lenne szó, ami pont azoknak az átutazóknak/lakóknak pénzéből szeretné fenntartani majd magát, akiknek most nem csak kellemetlenségeket okoz, de akiken át is néz.

Akiknek elege van abból, hogy háborús övezet a Köki-csoport a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr962896973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wolfclaw · http://wolfclaw.blog.hu/ 2011.05.25. 14:37:57

Nem lehetetlen kiismerni magad, ha egyszer belőtted melyik hol van. Én a 136-os, 148-s, meg a 93-s helyét már simán megtalálom. A többit is kis kereséssel. Nekem csak az okozza a gondot, hogy melyik megy merről kifelé a KÖKI-ről :)

sakraf8 2011.05.25. 15:51:37

Azt mondták a zindexen , hogy lecserélték a környéken lakók nyílászáróit. Ez igaz?
Mert ez meglepően gáláns gesztus lenne...

PITTA 2011.05.25. 18:05:20

@sakraf8: Azon nekem is kidülledt a szemem...
Mivel ott hatalmas panelok vannak, kíváncsi lennék hol húzták meg a határt. Az egyik lakó még kap a másik már nem?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.05.25. 18:21:08

Az Elátkozott ház és a Királyok koronája is nehezebb, mint a Káosz fellegvára. Utóbbit ugyanis, ha jól csinálod, egyetlen harccal végig lehet nyomni (az udvaron kell elszedni a tábortűznél ülők cuccát).
:)
Kökihez: igazán meghagyhattak volna mementónak egy darabkát a régi "űrállomás" pályaudvarból...

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.05.25. 21:04:51

@Hamlet: " (az udvaron kell elszedni a tábortűznél ülők cuccát)."

ezt most miért kellett elárulni? :)))

@sakraf8:
@PITTA:

sziasztok, én úgy láttam, hogy csak a vak bottyán és a katica utca nyílászáróit cserélték le. remélem, olvassa valaki, aki ilyen házban lakik, és elmondja, hogyan vívták ki.
KÖKI
süti beállítások módosítása