Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

Metrótlanság

2011.06.14. 11:02 vakbottyan

Csütörtökön reggel munkába menet szerintem sokakra vicces pünkösdi meglepetés vár. Június 16-ától nem jár a metró a KÖKI-n, méghozzá egészen augusztus 19-ig a végállomás átépítése miatt. Augusztustól viszont remélhetőleg egyre közelebb kerülünk egy olyan rendezett állapothoz, amit akkor láttunk utoljára, mikor 1980-ban átadták a felüljárót. A BKV módosítani fogja járatait, úgyhogy azoknak, akik eddig busszal közelítették meg a KÖKI-t talán nem lesz akkora szívás, mint azoknak, akik itt laknak és innen indulnak. Azt viszont kíváncsian várom, hogy a lezárásig milyen módokon és milyen intenzíven teszik közzé ezt a baromi nagy változást, felfordulást, bemondják-e a metrókocsikban, állomáson, lesznek-e plakátok, röplapok stb? Eddig ennek sajna nem sok nyomát láttam.

És akkor lássuk, ki mekkorát szív.

 

A BKV Kőbánya-Kispestig közlekedő autóbuszjáratai, vagyis a 85-ös, 85E, 98-as, 98E, 136E, 182-es, 184-es, 193E, 200E, 201E, 202E, 282E és a 284E járatok mostantól a Határ útig viszik az emberanyagot. Tehát nekik nem kell kétszer átszállni! Kivétel a 93-as és a 148-as. A Határ úti csomópontban új, ideiglenes buszvégállomás létesül a korábbi P+R parkoló területén. Akik viszont a KÖKI-től indulnak, azok a Vak Bottyán úti megállóban szállnak föl, bármelyik buszra. (Reméljük, addigra lesz közvilágítás is a megállóban!)

A 98E, 193E és 200E járatok a KÖKI-n ezentúl nem állnak meg, ezekre-ezekről Határ úton lehet le- és felszállni. Szintén nem érinti Kőbánya-Kispestet az Üllői úton közlekedő 136E járat sem, viszont ideiglenesen megáll a (kispesti) Kossuth térnél. Ha egy hülye viccet szeretnék elsütni, tulajdonképpen sokan jobban is járnak, mert nem kell érinteniük a KÖKI túlélőpályát. Például jobban járnak a Ferihegyre tartók és az onnan érkezők, ugyanis az 1-es Terminál a Határ útról érhető el a 200E-vel.

Íme egy egész szép és áttekinthető térkép, katt ide, és előjön nagyban is.

A 68-as és 151-es járatoknak ugyebár nem végállomása a KÖKI, de sok embert szállítanak ide, az ezekkel a buszokkal utazóknak a munkálatok idején a Kossuth térnél az 50-es villamossal illetve az előbb említett 136E-vel lehet legegyszerűbben elérni a metrót (tehát nekik is irány a Határ út).

A MÁV járatairól való jobb átszállás érdekében a 85E, a 201E és a 202E buszok ideiglenesen mindkét irányban megállnak a Sibrik Miklós úti felüljáró északi oldalán, a 68-as, 151-es autóbuszok Felüljáró nevű megállójában.

Amúgy jó alternatívája a buszpótlózásnak a vonat is, én már hetek óta ezt használom hétvégén, amióta buszpótló van. Gyorsabb és kényelmesebb is (különösen nyáron), mint a metró. Nem tudom, mennyire lesz bonyolult az állomásig az építkezésen keresztül elhatolni, mindenesetre a MÁV vonatai ezen időszakban az alapmenetrendjük szerint közlekednek. A BKK azt javasolja, hogy aki vonattal érkezik, ha teheti, Kőbánya-Kispest helyett válasszon másik átszálló állomást.

Augusztusig a Volánbusz-járatok is meghosszabbított útvonalon, a Határ útig közlekednek majd és valamennyi autóbusz mindkét irányban megáll Kőbánya-Kispesten. A Budapest-bérletet használók Kőbánya-Kispest és Határ út között a Volánbusz járatait is igénybe vehetik.

Ja, és persze nem kell két külön jegyet lyukasztani!

Hát így fog kinézni a következő két hónapunk. Laikusként amúgy első blikkre úgy látom, a busszal utazók valójában túl sok változást nem fognak érzékelni, igaz, a buszok egy jó hosszú lépéssel később fogják őket letenni, de nekik eddig is át kellett szállniuk. Az más kérdés, hogy milyen gyorsan lehet majd haladni az Üllőin. Ez megnyújthatja pár perccel a menetidőt, viszont reménykedjünk, hogy nyáron kiürül majd annyira a város, hogy a csúszás ne legyen annyira vészes. Akik viszont a KÖKI-ről indulnak minden reggel, azok bizony készüljenek fel a hosszabb menetidőre. (Mellesleg a Vak Bottyán utca Határ út felé eső szakasza szép kis terhelést fog kapni.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr952981700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. vuvuzelafan 2011.06.16. 12:52:40

Azért arra q. kiváncsi lennék, hogy miért maradt ki az a két járat a végállomás-áthelyezésből. Engem főleg a 148-as bánt, ugyanis Csepelről, ha nem akar HÉV-ezni, akkor a 148+metró az egyedüli értelmes alternatíva, hogy a városba bejusson az ember. Ráadásul a jövő héten a HÉV helyett pótlók járnak, úgyhogy onnan szerintem menekül, aki csak tud. Igaz, hogy ma bejelentették, elhalasztják a metró lezárását, de ezzel a töketlenkedéssel tényleg vissza fognak ültetni engem is a kocsiba...

Herkules Irma 2011.06.16. 13:32:10

a metró bizony járt ma reggel. gondolom, nem készült el az ideiglenes állomás a Határ úton.
KÖKI
süti beállítások módosítása