Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

A KÖKI rövid története - kilencvenes évek

2011.07.05. 14:00 vakbottyan

Legutolsó bejegyzésemben felidéztem a KÖKI bűnbeesés előtti korszakát, most pedig jöjjön a végromlás.  

Jött a rendszerváltás, ami annyi változást hozott, hogy magasabb fokozatra kattintotta a Kádár-korszak általános nemtörődömségét, vagyis a karbantartásra ezután sem költöttek túl sokat. Ellenben földosztás az volt Kispesten, fölparcellázták a felüljáró területét, és a fekete műanyagpadló minden egyes pöttyét kiadták valami igénytelen vállalkozásnak. Ezek a remek vállalkozások ajándékoztak meg minket azzal a páratlan csodával, amivé a felüljáró lett. Addig a KÖKI egyike volt Budapest köztereinek, a kilencvenes évek végére és a 2000-es évek közepére viszont egy műalkotássá változott: az Ótvarság nagyszabású, bejárható, kézzel megfogdosható, megszagolható posztmodern allegóriájává. 

Lejtmenetben. Baga fotója az Indafotóról beágyazva: 

baga: köki lépcső

Azon lehet vitatkozni, hogy építészetileg mennyire volt értékes a Kővári-féle épület és csatolmányai, de abban megegyezik minden vélemény, hogy az épület nem romlott volna le annyira, ha rendesen karbantartják, időnként felújítják. És a felüljáró sem lett volna olyan visszataszító, ha nem adnak ki minden egyes négyzetcentimétert üzleteknek, azok közül is szám szerint tizenegy italmérésnek! Ha kocsmasort csinálnak egy zárt felüljáróból, akkor mégis milyen lenne ott a hangulat? Előző cikkeimben már írtam, hogy a felüljáró egy világos áttetsző épületnek számított, nagy üvegfelületekkel. Köztudott, hogy az idióta beépítésekkel ez a világosság is megszűnt, ami szintén hozzájárult a kilencvenes évek KÖKI-jének nyomasztó hangulatához.

A romlás a buszpályaudvart is elérte. A műkő virágtartók amúgy is hajlamosak az elmorzsolódásra, de a KÖKI-n nemcsak szétestek, de a bokrok közkedvelt szaró- és hugyozóhellyé változtak. Nyaranként sokszor orrfacsaró bűz csapta meg az ember orrát, amikor elhaladt mellettük. Igazából az egész tér, felüljáróstul, kocsmástul, virágtartóstúl, pavilonostul, mindenestül az alkeszeket és a hajleszeket kiszolgáló nagy üzemmé változott, ahol az áthaladó 150.000-200.000 átlagpolgár csak egy megtűrt, zavaró tényező volt. Félreértés ne legyen, ez nem a hajléktalanok hibája. Ez a kerület és egyéb intézmények hibája, akiknek egyrészt tökmindegy volt, hogy itt mi történik, másrészt nem is volt érdeke, hogy rendet rakjon.

Capew képe az Indafotóról beágyazva.  

capew: IMG 6987

 

A következő posztokban röhögünk egy jót a bontás körüli balhékon, és ha sikerül az infókat régi cikkekből összeszednem, megírom, hogyan is alakult a KÖKI-beruházás sorsa.

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr312904294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wolfclaw · http://wolfclaw.blog.hu/ 2011.07.06. 11:13:03

tegnap voltam arra, ahogy a buszból láttam teljesen új állomás épül, ami aztán tényleg sci-fi lesz :)

Ray2 2011.07.06. 17:47:11

"Félreértés ne legyen, ez nem a hajléktalanok hibája."
De.
Azért az ok-okozati viszonyokat ne borítsuk már fel ebben a fenenagy szociális érzékenységben.

TH 2011.07.07. 17:18:03

@Ray2: hmm, te borítod fel az ok-okozati viszonyt. Hajléktalanok vannak. Az egy adottság. Ha kocsmák tömegét nyitják meg valahol, akkor ott fognak lébecolni, ez következmény.
A történet meg elszomorító, és annyira tipikusan budapesti...:-(((

SzJ1982 2011.07.07. 19:47:59

Nem kell azért annyira pátyolgatni a csöveseket. Elhiszem én, hogy nem jó nekik, és a többi, de engem például senki nem kötelezhet arra, hogy elnéző, sajnálkozó, együtt érző mosollyal az arcomon konstatáljam például a Boráros tértől északra lévő Nehru-part játszóterei melletti bozótosból áradó penetráns szarszagot, hogy testvéri ölelésben részesítsek minden ott tébláboló, félmeztelen, közegészségügyileg is veszélyforrásnak minősülő szakadt csövest. Kimondottan érzékenynek mondom magam szociálisan, de ilyenkor azért szívesen összerugdosnám őket, ha nem félnék, hogy elkapok valamit.
És kurvára nem érdekel, hogy szegény, elesett emberek.

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.07.07. 20:30:19

@SzJ1982: itt nem arról van szó, hogy szegény elesett emberek, hanem arról, hogy ha egy közterületet teleraksz olcsó italkimérésekkel, akkor azzal elveszed azt a területet az átlagemberektől és átadod a hajleszeknek. nem a hajleszek vették meg maguknak, hanem az önkormányzat ezen a gusztustalan módon akart pénzhez jutni. ezért mondom, hogy nem a hajleszek tehetnek erről, hanem fejétől bűzlik a hal.
KÖKI
süti beállítások módosítása