Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

Mi volt egy pláza helyén?

2011.05.31. 14:00 vakbottyan

A káosz, amiről múltkor írtam, csak egy dolog a KÖKI építkezéssel kapcsolatban, ami böki az itt lakók csőrét. A másik dolog az, hogy mi volt a pláza helyén. Ez persze az átutazókat magasról nem érdekli, inkább csak az itt lakókat.

Azon a területen, ahol most a beruházás épülget, egy elég nagy sportpálya, mellette pedig egy napközis tábor állt. A sportpálya a BKV Előre SC-é volt amúgy, később a tűzoltóság is használta gyakorlatozásra. A pályához egy kisvendéglő is tartozott kerthelyiséggel (ahogy az első posztnál Triumphator nicknevű olvasóm emlékezett: Kék Egér-nek hívták a vendéglőt), ahová be lehetett ülni Kőbányait inni, és talán még enni is valamit, és mindez a nyolcvanas évek elején-közepén még nem is volt kínos és lepukkant. Nyilvánvaló, hogy olyan formában a BKV pályát már nem lehetett fenntartani, ahogy az a kilencvenes évekre lerohadt, hiába a sok emlék, de a rusnya, omladozó betonkerítést, az elavult salakpályákat és az elhanyagolt, gazos betonlelátókat fölösleges lett volna megőrizni az utókornak. A napközis tábor épületét a kiserdővel viszont lehetett volna még használni sok mindenre. És el is érkeztünk a kulcsszóhoz: lerohadni. Visszatérő refrénünk a magyar történelem zivataros évszázadai során: "hagyták lerohadni". (Ehhez amúgy nem kell kizötyögni a 30 éves, szétesőfélben lévő metrószerelvényekkel Kispestig, sem visszautazni az időben, elég meglátogatni a Király utcát.)

A kispestiek lelkük mélyén abban reménykedtek, hogy ha már nem is gondozták ezeket, de azért a BKV pálya és a tábor helyén valami sportlétesítmény épül, uszoda, vagy
gyerekeknek park, ahol játszhatnak, sportolhatnak. Ehhez képest az egészet ledózerolták mindenestül, és adnak nekünk OBI-t, meg plázát, ami nem különösebben hiányzott senkinek, hiszen piac van, pláza van, hipermarket van, és OBI is van már Kispesten, a vicc kedvéért: közel a KÖKI-hez.

Persze a pláza olyan, mint a Barátok közt - szóban mindenki utálja, de mégis mindenki nézi -, szóval a KÖKI Terminált sem fogja a régi sérelmek miatt felhúzott orral bojkottálni az a hatalmas tömeg, aki nap mint nap áthalad itt. De egyik közösség sem szereti, ha a feje fölött döntenek. Persze végre kapunk cserébe közlekedési lámpával ellátott gyalogos átjárót, amit az itteni töketlen Tanács, majd Önkormányzat kábé 30 éve képtelen megcsinálni. De mennyit nyerünk, és mennyit vesztünk ezzel?

Remek fotók a BKV pályáról itt.

Csatlakozz! Mi lesz belőled, Köki?-csoport a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr592897081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2011.05.31. 14:16:46

Én még a BKV pályán futottam a cooper-tesztet, a napközis tábor épületébe meg iskolába jártam, amíg az eredeti épületben ablakokat cseréltek. :) Utóbbiért tényleg kár, így 20 év után is belegondolva... Elfogott a nosztalgia. :)

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.05.31. 23:12:40

@SilentSound: lehet, h ismerjük is egymást a telepről :)) köszi, h kommenteltél :)

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2011.06.01. 10:53:51

@vakbottyan: Akkoriban én a Fő utcában laktam (ami előtte ugye Gábor Andor u. volt), csak az Eötvös iskolába jártam. De a Köki mint olyan egészen 2003-ig stabilan jelen volt az életemben. :) Mondjuk én kifejezetten nem szerettem a kosz, hajléktalanok, meg az egyre nagyobb lepusztultság miatt. A Vak Bottyán utcán viszont rendszeresen szoktam járni, legutóbb tegnap, jó kis negatív fekvőrendőrök vannak végig rajta az építkezés szakaszán. De legalább senki nem hajt gyorsan. :))

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.06.01. 21:42:28

@SilentSound: uhh, a vakbottyán régen is nagyon durván kátyús volt. de annyira, hogy ez még a magamfajta gyalogost is érintette. ha esett az eső, akkor a kátyúkban összegyűlt pocsolyát rendszeresen kicsapták az autók a járdán közlekedőkre. (erről írok is talán egy posztot)

na, remélem, azért ez megszűnik és jobb minőségű utat építenek most.

Jozeph Pelikahn 2011.06.06. 22:32:31

Jó lesz ez a hely, végre ledózerolták a régi lepukkant vackokat és lehet kulturált körülmények közt utazni/vásárolni.

Nils. H 2011.06.07. 11:10:56

A "tábor" konkrétan az Eötvös suli alsó tagozata volt sokáig, nem csak ablakcsere idejéig. Aztán az én évfolyamom 2. osztálya után mindenkit beköltöztettek a főépületbe. Kár érte.

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.06.08. 22:07:57

@Nils. H: így van! de aztán lement a demográfiai hullám, és a bontás előtti években már főként táborként funkcionált.

Maisie MacKenzie 2011.09.05. 15:18:23

"OBI is van már Kispesten, a vicc kedvéért: közel a KÖKI-hez."

Köbányán meg pont nincs! :-)
KÖKI
süti beállítások módosítása