Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

Posztajánló: Nem működő mozgólépcsők és a KÖKI

2011.12.01. 13:22 vakbottyan

Ciki és igaz, nem akarnak valahogy beüzemelődni azok a sokat emlegetett mozgólépcsők a metróállomáson. Amióta az építkezés folyik, azóta kérdezik itt a blogon is kommentelőim, hogy terveztek-e egyáltalán mozgólépcsőt a metró kijáratokhoz, és azóta nyugtatgatjuk egymást, hogy ott van az a mozgólépcső, szóval valamikor el is fog indulni, és majd egyszer valamikor fel is tudod vinni rajta a babakocsidat... Nem ragozom, íme a BKV Figyelő bejegyzése:

Két hónapja képtelenek beüzemelni a lifteket és a mozgólépcsőket az új KÖKI végállomáson 

Mit tolunk az arcunkba a KÖKI-n? 3. - Mandarina Shoarma

2011.11.30. 13:09 vakbottyan

Már régóta izgatja a fantáziámat a Mandarina Shoarma nevezetű vendéglő a Terminálban, úgyhogy a Grill Land után most ezt céloztam meg. Fontos infó mindenkinek, aki este felé jár a KÖKI-n, hogy 18 után a legtöbb kajáldában már akciósan adják az ételeket, ahogy elnéztem 10-30% kedvezménnyel, de majd körülnézek jobban is.

Szóval Shoarma. Az az igazság, hogy ez egy kis büfé, ha nem figyelsz simán el is mész mellette, hiszen nincs akkora és olyan látványos pultja, mint a többieknek. De talán pont ez a titka, ugyanis most egy pozitív és lelkendező kritika következik. Tehát valószínűleg pont a kicsiség a titka, ugyanis így igen érdekeltek abban az alkalmazottak/tulajok, hogy pörögjön az üzlet. A kiszolgálás nagyon-nagyon kedves volt, rákérdeztem egy csomó kajára, hogy micsoda és igazi keleti vendégszeretettel magyarázták a konyhájuk csínját-bínját. Egy lány és egy srác voltak az eladók, a srác akcentussal beszélt, gondolom, ő Észak-Afrika valamelyik országából jöhetett, majd valamikor kíváncsiskodok erről is. Ez volt az első kajálda itt a KÖKI-n, ahol megfogadtam, hogy vissza-visszatérek és végigpróbálom az összes tételt az étlapon, az arab gyrosztól kezdve a Shoarma tálakig. Ja, és nem fizettek le egy kiló kuszkusszal, nem azért a pozitív hangvétel :D

Azt egyébként nem árulom el, hogy mi az a shoarma, nyomozzátok ki ott helyben, mindenestre én Csirkés kuszkusszal kezdtem az ismerkedést. Hogy miért? Mert aznap épp az volt akciós :D Árérzékeny a magyar, ahogy eufemisztikusan mondani szokás. Eredeti áron 1.200 Ft lenne ez az étel, így akciósan 960 volt, és a blokkon nem szerepel a csomagolás, ez külön öröm. Fényképet azt viszont elfelejtettem lőni róla, mert egyből nekiültem, de majd legközelebb. A csirkés kuszkusz lényege, hogy adott egy arabos fűszerekkel összefőzött csirkeragu, hozzá kuszkusz és szósszal leöntött nyers zöldségek (hagyma, csíkozott répa stb). Az adag nekem nem volt hú de laktató, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy kuszkusztól még soha életemben nem laktam jól, egy lábasnyitól sem, úgyhogy az adagok méretéről majd több étel végigkóstolása után alakítom ki elismerő vagy rosszalló véleményemet.

Az íze pedig természetesen nagyon finom volt, igazából a jó fej kiszolgálás után nem is vártam mást.

Tehát irány Észak-Afrika a KÖKI-n.

Ritka vicces videó a régi KÖKI-ről

2011.11.29. 13:15 vakbottyan

Ennél eszementebb videót nem láttam még, jobb mint a Pirx kapitány és bármelyik részegemberes youtube gyöngyszem, Shaun Bortei-Doku olvasónk hívta föl rá figyelmünket, ezúton is köszönet!

Az első kockáknál még azt hihetnénk, hogy a Halálcsillag vezérlőjébe csöppentünk, olyankor, olyankor, amikor nem a hálivúdi filmesek forgatnak, hanem a kozmetikázatlan valóságra vadászó doku rendezők. Talán csak a bajuszok meg a szájból kilógó cigik gyanúsak, meg az, hogy a sugárvető valahogy mindenkinek a derekáról hiányzik.

Érdemes amúgy a teljes videót végignézni, de csak a végén bukkan fel a KÖKI űrállomás. A videó érdekessége, hogy egy olyan fázisban láthatjuk az állomásokat és a felüljárót is, ami nem sokkal az átadás előtt van. Raktunk itt már ki saját gyűjtésből és az Indóháztól is olyan képeket, amik az építkezés közben mutatják a KÖKI-t, de ez a film a munkálatok későbbi szakaszát mutatja. Nézzétek!

 

Tényleg nem lehet kijutni a Terminálból?

2011.11.28. 13:09 vakbottyan

Már régóta halasztgatom ennek a bejegyzésnek a megírását, és minden egyes alkalommal, ahogy áthaladtam a Terminálon, megfogadtam, hogy elmondom a véleményem a Városban blog KÖKI-s posztjáról. És íme.

Egyik kedvenc blogom a Városban blog, de most mégis vitatkozom velük, méghozzá azért, mert jobban ismerem a KÖKI-t és a Terminálban is sűrűn előfordulok. Sőt pont ez a lényeg, ahányszor arrafelé jövök haza, soha nem a buszpályaudvaron keresztül vágok át, hanem bemegyek a plázába. Ennek baromi egyszerű okai vannak: a plázában élvezem a meleget; nincs kedvem a buszok között mászkálni; és ha elmegyek a boltok előtt, lehet, hogy eszembe jut valami, amit be kéne vásárolni (persze háztartási cuccokra gondolok, nem ruhára vagy télapós karácsonyfadíszre).

A plázába nagyon egyszerűen jutok be és jutok ki: bemegyek az önműködő ajtón, a másik oldalon meg kijövök az önműködő ajtón. Rém egyszerű :)

Ehhez képest a Városban blogon ezt olvasom:

"És van egy körülmény, ami szépen szimbolizálja az ilyen plázán átvezető közút megkérdőjelezhetőségét: a plázába befelé kényelmesen, automata ajtókon keresztül juthatnak, amikkel szemben nincs messze a kijárat - ami viszont nehéz tűzzáró ajtókat jelent."

"Ráfért már a felújítás a Kökire, ahol egyébként iszonyú mennyiségű ember halad át minden nap. Kár, hogy legtöbbjüknek le kell győzni hatalmas ajtók súlyát, amit a biztonsági emberek is csak két kézzel tudnak nyitni."

Igazából fogalmam sincs merre vannak ezek a tűzzáró ajtók, majd legközelebb felderítem. Az viszont tuti, hogy az átlag közlekedő tömegnek nem ezeken kell kimenni. Az átlag közlekedő tömeg kijön a metróból/vonatból és vagy egyből lefordul a plázán kívüli lépcsőkön a buszokhoz, vagy pedig ténfereg egy kicsit a plázában és ugyanolyan kényelmesen, ahogy bement - ki is megy. Semmi páncélajtó, semmi biztonsági őr, sőt még jelszót sem kérnek és még ujjlenyomatot sem vesznek.

De mondjuk vicces is lenne az olyan pláza, amin külön kijárat van vasajtóból, gondoljunk bele, ha a Westendben a metró felől lehetne bemenni forgóajtón, kifelé meg valami vasajtón. Szóval nem, nem okoz gondot a kijutás a Terminálból, nincsenek oda erőszakkal bezárva az emberek, hogy addig vásároljanak, amíg bírják szusszal. És ahogy az elején mondtam, így télvíz idején kifejezetten szeretek a fűtött folyósókon mászkálni.

A KÖKI melletti kiserdőt is megtisztítják?

2011.11.24. 13:23 vakbottyan

A KÖKI mint óriási mocsokhegy és Mos Isley ma már történelem, de ez nem azt jelenti, hogy az egész környék rendezett lenne. A minap írtam például a Vak Bottyán és a Bethlen utca közötti placcról, és kicsit elfeledkeztünk arról is, hogy van itt egy kiserdő a bevásárlóközpont közvetlen szomszédságában, ahol hajléktalanok élnek, és tele van szeméttel. Ezt hívják amúgy Kúttói erdőnek leánykori nevén.

Mivel itt a blogon úgyis mindig retrózunk, ezért kötelező kitérni arra, hogy a nyolcvanas években, gyerekkorunkban ezek a kiserdők (van Kispesten egy rakás: a Terminál másik oldalán is a Lehel utcánál, aztán a Határ útnál is több) nem voltak olyan hú de veszélyes helyek. Persze éjszaka nem mászkáltunk arra (minek?), de nappal néha kijött ide az egész osztály környezetismeret órára, amúgy meg errefelé barangoltunk, játszottunk sokat, és soha nem volt semmi gáz. Aztán jött a kilencvenes, majd a kétezres évek, és ezek az erdők is tele lettek három dologgal: hajléktalanokkal, szeméttel és kutyaszarral. Ha valahová nem tudnak beköltözni a hajléktalanok, és szemetet sem érdemes lerakni, akkor a kutyások azért teliszaratják a kedvenceikkel, legyen az akár egy két négyzetcentiméteres zöldterület is.

Van viszont egy jó hír, a Kispesti Önkormányzat rendbe akarja tenni a Kúttói erdőt és pihenőparkot varázsolni a helyén. Ennek mindannyian csak drukkolni tudunk, ciki is lenne a csillogó pláza mellett egy ilyen szemétlerakó. Íme itt a Kispesti Magazin eredeti cikke:

Több mint négy hektár erdő, mely Kispest határában eddig leginkább a hajléktalanok lakhelyeként volt ismert. Kosz, mocsok és rendezetlenség jellemezte a kiserdőt.

 

Remény van arra, hogy új, méghozzá jelentős zöld közösségi térrel bővül a jövőben Kispest. A KÖKI végállomás melletti több, mint négy hektáros terület tulajdonosa információink szerint többek között az önkormányzat vezetésének nyomására elkezdte rendbe tenni a Kuttói erdőként nyilvántartott területet. Az elmúlt hónapokban a terület gazdája gondoskodott a hajléktalanok ellátásáról és arról, hogy elhagyják az erdő területét. Ezek után kezdődött az erdő kitakarítása. Több köbméternyi szemetet, háztartási és egyéb hulladékot kellett elszállítani a területről. Aki a napokban a Kőbánya-Kispesti metróvégállomás felé járt, az láthatta, hogy ma már az erdőterület további rendezése folyik. A takarítás után a parkosításon van a hangsúly.

Az erdőn keresztül vezető ösvényeket kövezett úttá alakítják és több központi tér kialakításával szeretnék igazi parkerdővé alakítani az eddig elhanyagolt és veszélyes területet. Információink szerint az ingatlan tulajdonosa olyan együttműködést szeretne kialakítani az önkormányzattal, amelynek köszönhetően a Kuttói erdő a kerület új kikapcsolódás tere lehetne. Olyan zöld találkozó és pihenő része Kispestnek, amely alkalmas lehet szabadtéri rendezvények, sportesemények megtartására is.

A napokban a kerületi önkormányzat illetékes bizottsága iis tárgyalta azt a tájékoztatót, amely a Kuttói erdő rendbetételéről szól. Mint emlékezetes, 2002-ben egyszer már Kispest önkormányzata tuljadonba akarta venni a  magyar államtól a zárványerdőt, de akkor ez az ügylet nem jött létre. Úgy tudjuk, most nem tervezi a kerület az erdő megvételét, annak érdekében azonban hajlandó együttműködni az ingatlan tulajdonosával, hogy hosszútávon rendezett viszonyok alakulhassanak ki a környéken és valódi közösségi térként, pihenőerdőként használhassák a kispestiek a megújult erdőt.

Megújult a Terminál honlapja

2011.11.23. 13:22 vakbottyan

Már épp itt volt az ideje, hogy a Terminál honlapja megváltozzon. Eddig ugyanis egy épülő beruházásról kaptunk ott információkat, csakhogy közben megnyílt a bevásárlóközpont, egy csomó bolt nyílt, ami a régi honlapon nem is szerepelt, olyan apróságokról, hogy nyitvatartás meg miegyebek ne is beszéljünk.

Tehát olyan infók, hogy egyes boltok nyitvatartása, illetve maguknak a boltoknak a felsorolása, plusz a plázáról belső térképek, nagyon hiányoztak eddig a honlapról, sokan reklamálták is, főleg a térképeket. (Ráadásul az offline, papír térképek néha kifogytak a Terminál információs pultjainál.) Ezek most mind teljesültek, de én találtam egy-két plusz érdekességet is, ami szintén netre feltöltésért kiáltott már az elmúlt hetekben.

A parkolás eszméletlenül bonyolult a Terminálban, könnyű eltévedni, összekavarodni, ezt az eddigi kommentekből is olvastam, úgyhogy remélem, sokaknak nyújt majd valamennyi segítséget, hogy a honlapon már előzetesen tájékozódhatnak, vagy ki is nyomtathatják a parkoló térképét, illetve a parkolásról szóló infókat.

Aztán ami még nagyon hiányzott, az az akciók közzététele. Hiába egy hónapja nyílt a bevásárlóközpont, de azért még folyamatosan nyílnak boltok, és folyamatosak a különböző nyitási meg nyitás utáni akciók is. Úgyhogy a weblapon most tájékozódhatunk ezekről is, mielőtt vásárolni mennénk. És persze megtalálhatók az állásajánlatok is, amit nem kell különösebben magyarázni, hogy miért marha jó.

(Bögyike nicknevű kedves olvasóm elküldött egy pár térképet a plázáról - köszönöm!! -, ezeket fel is fogom tölteni ide a blogra valamelyik nap, mert pár szempontból praktikusabb is, mint a Terminál oldalán lévő térképek, csak még küszködöm a méretezéssel.)
 

De mi lesz a Terminál háta mögött?

2011.11.22. 13:25 vakbottyan

Senki itt lakónak, vagy átutazónak nem kell összefoglalni az elmúlt év (évek) eseményeit: a régi felüljárót elbontották, lassan, akadozva, de megkezdődött az építkezés, a pláza és a metróperon rész még félkész (pl a mozgólépcsők azóta sem működnek), de gyorsan átadták, nehogy a csúszásokról híresüljön el a Terminál, azóta pedig mindenki vígan vásárolgat, megszűnt a törmelékhalom és az alkesztanya.

Ez így mind szép és jó, de mostanában elkezdett foglalkoztatni engem egy dolog, ami valahogy kimaradt a diadalmenetből, vagy legalábbis én nem olvastam róla semmit. Ugorjunk vissza a nyolcvanas évekre, amikor a Vak Bottyán utca-Katica utca-Szabó Ervin utca által közrefogott területen még lakóházak álltak. Ezeknek a területén állt amúgy a lángosos, meg hamburgeres. A 90-es évekre kezdett ez is lepusztulni, emlékszem, az egyik házban egy öregember lakott a feleségével, és az udvaron irdatlan mennyiségű lom, hulladék, autóroncs meg vasdarab, meg ki tudja még mi volt felhalmozva. A lángosos meg hamburgeres pedig italkiméréssé változott, de volt itt videotéka és zálogház is a tarkabarkaság kedvéért.

A 2000-es évekre persze elbontották ezt is, de jó kispesti szokás szerint nem került semmi a helyére, egy üres placc maradt 10 évig. A cirkuszosok néha itt telepedtek meg, póniló legelte a füvet a kerítés mögött... Most éppen munkagépek állnak a területen, de nagyon kíváncsi lennék, hogyha vége a Terminál körüli munkálatoknak, akkor mi lesz a telekkel.

Nagyon ne álmodjunk ide se parkot, se mást, mert az Önkormányzatnak elvileg vannak tervei. A Heti Válasz cikke szerint pályázatot írtak ki, aminek nyertese a Porr Kft, ami "öt-hat szintes irodaházat, szállodát, szupermarketet és persze sportcsarnokot álmodott a telekre".

Szóval most így áll a dolog, de kiindulva a különböző kispesti gödrökből, meg a KÖKI történetéből (ugye ott már a kétezres évek elején azzal etetett minket az önkormányzat, hogy 2006-ra, 2007-re lesz ott valami), azért ne vegyünk mérget rá és nagy összegű fogadásokat se kössünk arra, hogy itt belátható időn belül lesz valami. Egyáltalán, hogy lesz valami :D

Ha valakinek vannak régi képei a régi Vak Botyán részről, akkor nagy örömet okozna, és persze, ha infóitok vannak, azt se tartsátok vissza :) 

Mit tolunk az arcunkba a Terminálban? - Grill Land

2011.11.21. 13:14 vakbottyan

Ritka gusztustalan hétfő reggelre ébredtünk, barátaim, és ez még pár hónapig így is marad, amíg a tél ideiglenesen hazánkban állomásozik. Úgyhogy beszéljünk inkább kajáról, mert az a magyar embert mindig felvidítja. Szokásos hétvégi kaja tesztemre indultam a Terminál foodcourtjába, igazából mostmár nagyon ki akartam próbálni ezt az észak-afrikai éttermet, de a sors egy röplap formájában közbelépett. A röplapon akciós ételek voltak. Nem kellett hozzá hosszas tanakodás és telefonos konferenciabeszélgetés ügyvédeimmel és tanácsadóimmal, hogy úgy döntsek, most az akciós kajából vásárolok. Ez a grill étterem amúgyis előbb vagy utóbb sorra került volna, hát most előbb.

Név szerint a Grill Landról van szó, aminek az a specialitása, hogy a grillezett ételeket helyben, ott és akkor sütik ki, tehát tök friss. Hagymával-gombával együtt grillezett csirkemellcsíkokat kértem steakburgonyával. Igazából nem kell nagyon szaporítani a szót, mert a kiszolgálás kedves volt a kaja pedig tényleg finom és tényleg friss. Viszont kevés. Tudom, hogy egyik plázában sem olcsó az étel, de ez mondjuk engem nem tart vissza attól, hogy sokalljam az árakat. Szóval így akciósan 990 Ft volt, és hiába ízletes, finom, a hagyma és a gomba átsült, de még ropogós, a csirkemell nem kiszáradt, viszont az egész akkor is olyan kisadag méretű.

Szóval, ha nem betontömböt akartok a gyomrotokba, hanem valami könnyűt, egészségeset, és az ár nem számít nagyon, akkor ez a nyerő. Ha viszont olyan éhesek vagytok, hogy a KÖKI felüljáról vasállványzatát rágcsáljátok kínotokban, akkor mást kell választani.

"Gabriela Spanic mellei"

2011.11.17. 13:17 vakbottyan

Nem szoktam sem mexikói, sem venezuelai sorozatokat nézni, pedig olyan jó csajok játszanak benne, mint Gabriela Spanic. Őróla szintén nem hallottam semmit eddig, de annyira reklámozzák a látogatását a Terminálban is és a Terminál FB oldalán is, hogy vettem a fáradtságot és rákerestem a gugliban.

No, a harmadik találat a google tippekben a "gabriela spanic mellei". Innentől kezdve, akár izgultunk Esmeralda vagy akárki szenvedélyes és lángoló szerelmének történetein a fotel karfáját markolászva délutánonként, akár nem - kedves férfitársaim, ha ráértek 17:30-kor, nézzétek meg Spanicot élőben :D Mármint a Terminálban, ma, csütörtökön...

A latin-sorozatfüggőket meg gondolom nem kell különösebben felbujtani arra, hogy elmenjenek.

Lapszemle: Archív fotók a régi KÖKI építéséről

2011.11.17. 10:11 vakbottyan

Az az igazság, hogy kutakodom már egy ideje archív KÖKI-fotók után különböző régi újságokban, találtam is valamennyit, de tudom, hogy lappang még rengeteg itt-ott. Szerencsére most ilyen lappangó fotók kerültek föl az Indóház honlapjára, messze a legérdekesebbek közül valók, amikkel eddig találkoztam. Sajnos, az nincs benne a mellékelt leírásban, hogy hogyan és miért készültek a fotók, csak annyi, hogy Arnold Gábor munkái. Számomra természetesen a legérdekesebbek a régi peront és a narancssárga felüljárót ábrázoló képek a piros vasoszlopokkal és az ablaktalan űrálomással.

Erről jut eszembe: vadászok már egy ideje olyan fotóra, ami a régi KÖKI Vak Bottyán felőli részét mutatja. Ha sikerült találnom, kirakom. Amúgy még vannak archív képeim, amiket nem publikáltam :)) Hamarosan sor kerül azokra is.

Fasírt teszt a KÖKI-n

2011.11.16. 12:00 vakbottyan

És most következik a beígért fasírt teszt KÖKI Terminálban. A Főzelékfalót most kihagytam, de utólag majd tesztelem őket is. Két, magyaros ételeket kínáló falatozót kerestem fel most, a KÖKI-Falodát és a Jóasszony Gyorséttermet. Miért éppen a fasírtot teszteltem? Egyrészt mert nagyon szeretem, másrészt mert nagyon sok mindent le lehet mérni rajta, ami árulkodik egy helyről. Például raknak-e bele húst, eltalált-e a fűszerezés. A kispesti piacon például a legtöbb helyen vegetás, kisütött zsemlegombócot árulnak fasírtként.

Kezdjük a KÖKI Falodával, mert kívülről ez elég igénytelennek nézett ki, túl sok bizalmam nem volt benne. A kiszolgálást sem nevezném túl lelkesnek, igaz, udvariatlanok sem voltak. A lényeg, hogy teljesen meglepő módon a fasírtjuk tök ehető volt, a fűszerezésben a fokhagyma erősen dominált, de amúgy színesítették az ízélményt más fűszerek is, és a húst sem felejtették ki a gombócból. Külsőre pedig egyértelműen jobban emlékeztetett az otthoni fasírtra. Az ára is baráti, hiszen a két gömb 300 forint.

A Jóasszony viszont csalódás volt. Pedig amúgy szép a hely és az ételek is tetszetősebben vannak elrendezve, mint a KÖKI Falodában, de a fasírt mégsem az igazi. Kezdjük ott, hogy kicsit sápatag volt, aztán folytassuk ott, hogy ízetlen. Néha jókora fokhagymadarabokra bukkantam evés közben, ráadásul volt egy olyan érzésem, hogy lehetett volna még sütni ezt egy szemernyit. A fűszerekkel spóroltak, viszont a fokhagymát nagy darabokban hagyták - nem jó kombináció.

Legalább húsból volt: ennyi pozitívum elmondható róla. Viszont az ára megintcsak vicces, ugyanis egy darab fasírt 380 forintba került, ami szerintem Budapest legdrágább fasírtjai között van, de cserébe mégsem kapunk sokat. És a slusszpoén: a képen látható csomagolásért, papírtálca plusz alufólia, 40 forintot számoltak fel.

Lehet, hogy nyitok egy papírtálca+alufólia boltot a KÖKI-n.

Újra lesz fokhagymás tokaszalonna a KÖKI-n

2011.11.14. 13:00 vakbottyan

Annak idején, mikor elkezdődött a bontás, a Terminál megígérte a kis piros pavilonokban (meg a feüljárón) árusítóknak, hogy helyet fognak kapni a bevásárlóközpontban is kárpótlásul a ledózerolt boltocskájukért. Persze az ember sajnálja a kiskereskedőket, senki nem örül neki, ha egy Kalasnyikovval lelövöldözik az ezüst tojást vagy bronz tojást tojó tyúkját, aztán építenek egy nagy aranytojást gyártó üzemet. De. Azért a piros pavilonok között is főleg italkimérések voltak. Ami nem italkimérés volt, az virágos (kettő), egy könyvesbölt, és ha jól emlékszem, volt egy ruhásbolt is, ahol szerintem szokásos piaci cuccokat árultak. Fönt a felüljárón pedig mondani sem kell, mi volt, kocsma, kocsma, kocsma, zugkimérés, játékterem, és persze a hentes, a CBA, meg pár miniközért.

A lényeg, hogy egy ideje keresem, hogy melyik bolt bukkanhatott fel ezek közül a KÖKI-n, de egyelőre nem találok egyet sem, hacsak nem valamelyik ízű-szeszesital kimérés profilt váltott és mostantól Vögele ruhákat árul. De az elpusztíthatatlan, ledózerolhatatlan Jó hentes például már kapott is üzlethelyiséget. Nem a Terminálon belül, de szerintem a forgalma így is meglesz, mert kb a régi CBA helyén működik majd. Elvileg lesz gyógyszertár is a plázában, kérdés, hogy ez ugyanaz lesz-e, mint a Metró patika.

Ti tudtok más régi-új üzletekről?

És egy kis nosztalgia:

 

Ma nyit a Megafitness

2011.11.11. 08:18 vakbottyan

2011. 11. 11. 11 óra nem csak arról híres, hogy csupa egyesből áll, hanem hogy ma nyit a Megafitness a KÖKI-n. A dolog számunkra, KÖKI-járók számára azért érdekes, mert még korántsem nyitott ki minden bolt és szolgáltatás (a posta pl januárban fog), vannak még újdonságok és vannak még nyitási akciók. A Megafitnessel kapcsolatban nemcsak az a hír, hogy kinyit, hanem az is, hogy elég jó akciók is lesznek. Például péntek-szombat-vasárnap ingyenesen vehetők igénybe a szolgáltatások. Ezen kívül az első 50 bérletvásárló NDN sportkupont kap ajándékba.

Lesznek sztárvendégek is - bár ne lenének, de hát a Megafitness tudja, milyen arcokat akar a nyitáshoz - Benkő Dániel és VV Cristofel fogja körbevezetni a látogatókat a komplexumban. Egészségükre.

Mikor nyit az új posta?

2011.11.10. 13:15 vakbottyan

Gyanús volt nekem, hogy valószínűleg azért nem találom az új KÖKI-postát, mert még ki sem nyitott. Így tegnap hosszan nézegettem a Terminál térképét a bevásárlóközpontban. Majd mikor többszöri elolvasás után sem találtam a szolgáltatások között postát, odamentem az egyik biztonsági őrhöz, és megkérdeztem, merre van a posta. No, a nem hivatalos infó az, hogy januártól nyit. Igyekszem beszerezni a hivatalosat is, de azt gondoltam, addig ez is hasznos lesz.

Magyarul, még két hónapig a Kossuth téri kispostára kell mindenképpen járnunk, utána pedig tesztelhetjük a csili-vili új postát.   

Meg kéne tartani a kis postát is

2011.11.09. 13:23 vakbottyan

Még el sem kezdett épülni a Terminál, szó nem volt róla, hogy lesz nagyobb posta is, amikor én már úton-útfélen arról beszélgettem a piaci árusokkal és a házunkban lakókkal, hogy baromi kicsi ez a Kossuth téri posta (kevés ablak, sok ember, hosszú sorban állás) és simán elbírna a kerület egy másikat is. Ez most végre megvalósul (bár most bevallom töredelmesen, hogy még nem találtam meg a Terminálban a postát, lehet, hogy még nincs kész?), mert ugye van/lesz egy bazi nagy posta a KÖKI-n. Csakhogy ezzel együtt be akarják zárni a kicsit is...

Pedig a régit meg lehetne tartani, ez a Terminál forgalmát abszolút nem zavarná. Friss infó, hogy Dornie nicknevű olvasónk jelezte, aláírásgyűjtés indult a kis posta megmentéséért:

A piacon gyűjtenek aláírásokat a kis posta megtartása érdekében. Érdeklődni a zöldségsoron a buszhoz legközelebb eső zöldségárusnál lehet.

Köszönjük az infót, és akit érint, írja feltétlenül alá!

Benkő Dániel a KÖKI Terminálban

2011.11.08. 13:00 vakbottyan

Na most ezt miért kellett? Jóvan, nem akarom beleártani magam a Megafitness marketingstratégiájába, végül is csak annyi "közöm" van a dologhoz, hogy a Terminálhoz kapcsolódik a cucc. Szóval Benkővel nem az a baj, hogy zsékategóriás celeb, hanem hogy a nevéhez (mostanában) az egy szál faszban lantozás meg a szarásról beszélés kapcsolódik nagyjából.

Másrészt a videó nem annyira vicces, hogy vírusként terjesszék, viszont ahhoz túl komolytalan, hogy rendes reklámként üzemeljen. Mindenesetre ott a helye a kartonpapíros Klapka-reklámok mellett (más kérdés, hogy a Klapka-reklámok persze elérték a céljukat).   

Benkő megmutatja a híres mérlegállást is, viszont aki arra vár, hogy a végén meztelenül lantozik majd, ne nézze végig. 

 

Mit tolunk az arcunkba a Terminálban? - Mexikói

2011.11.07. 13:31 vakbottyan

Mostantól tesztelni fogom a különböző boltokat, már amelyiket, például a kisállatkereskedést egyelőre nem, de ha bárkinek tapasztalata van bármelyik üzlettel kapcsolatban, írjátok meg légyszi.

Mások is írták már, de pont ezen gondolkoztam tegnap én is, hogy például a Westendhez képest nem is olyan nagy a kaja-részleg a KÖKI-n. De azért így se lesz rövid idő mindet végigpróbálgatni. Amik szerintem a legérdekesebbnek tűnnek, az az észak-afrikai és a mexikói étterem. Az észak-afrikainak azért is örülök, mert legalább nem török nyílt, ami már a könyökömön jön ki. Van persze még ezen kívül olasz, görög, kínai, magyaros étterem is - magyarosból több is -, és persze Főzelékfaló.

Én a mexikói felé vettem az irányt, mert az érdekelt legjobban, és hangsúlyozom, nem étteremkritika következik. Több okból sem. Egyrészt, aki autentikus éttermi ízélményekre vágyik, az ne feltétlenül plázában egyen, mert ez nem arról szól. Ez arról szól, hogy vásárlás vagy utazás közben, ha megéhezünk, akkor a műanyag asztalnál gyors kiszolgálás után bekapjunk valamit. Vagy ha nincs otthon kaja, akkor legyen honnan dobozban hazavinni. A lényeg az, hogy ehető legyen, finom legyen, laktató legyen, ne kanári adag, gyors legyen a kiszolgálás és udvarias. Aztán az, hogy Marokkóban, Görögországban, Szecsuánban vagy a nagymama konyhájában hogyan csinálják ezeket a kajákat - az más kérdés.

A mexikóiról már érkezett hozzám komment, hogy a visszajáróval gondok voltak, szerencsére én ezt megúsztam, velem udvariasak voltak a lányok. A kínálatban volt tortilla, különböző mexikói raguk, tortilla lasagne, és egy csomó köret, sült krumplik, rizs, hagymás krumpli. Én a csirkés tortillát választottam és a tortilla lasagnét.

Akkor vegyük sorra. A csirkés tortilla finomnak finom volt, de 750-et sokallok érte, mert annyira nem kiadós kaja ez, mint mondjuk egy gyros 600-ért akárhol. Amúgy az ízével, állagával semmi gond nem volt, jól előkészítette a helyet a lasagnének. Ami viszont már egy emberesebb adag volt. A lasagnében darált hús terült szét valamiféle szósszal elkészítve, fogjuk rá, hogy mexikói. A rétegek között tortilla lapok hasaltak, és az egész 850-be került, amit nem drágállottam, mert tök finom volt.

Ami nem tetszett, hogy elvitelre kértem a kaját, be is rakták dobozba, de nem adtak hozzá zacskót, csak amikor külön kértem. Aztán otthon megnéztem a számlát és láttam, hogy a zacskó is pénzbe került. Nem, nem az a bajom, hogy a zacsiért fizetni kell, hanem a sunnyogás. Kiraknak két dobozt a pultra, aztán várják a reakciót, hogy kapcsolsz-e, hogy nem tudod miben elvinni. Amúgy nem vagyok nagy zacskópárti, gyűlölöm az otthon meg a mindenhol gyűlő rohadt nejlonáradatot, de a sunnyogást sem szeretem. Tök jó dolognak tartanám, hogy nem számolják bele a kaja árába a zacskó költségét, vagyis, ha viszel magaddal zacsit, akkor "spórolsz", nincs ezzel semmi gond, csak ez ne így derüljön már ki, ez olyan, mintha nem adnának kanalat egy étteremben a leveshez. Amúgy meg a kínai gyorsbüfékben is automatikusan zacsival adják a dobozos kaját.

Legközelebb az afrikai kajást tesztelem majd, és lesz majd egy fasírt teszt is, bevásárolok az összes magyaros kajálda fasírtjából és összehasonlítom őket. Ugyanis a fasírt az olyan, mint egy lakmuszpapír. Tök egyszerű kaja, de a magyarok még ezt is képesek elbaszni, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem raknak bele húst, neked meg a vegetás zsemlegombócot kell kifizetni. Sok helyen kamufasírtot árulnak, a kispesti piacon pl szinte mindenhol, na most majd kiderül, hogy mit tudnak a Terminál kajáldái.

(Bocs, utólag jutott eszembe, hogy a kajákat fotózni kellett volna. Legközelebb meglesz, ígérem!)

Beköltöztek a hajléktalanok az új KÖKI-re

2011.11.03. 13:13 vakbottyan

Most egy ilyen kibővített lapszemlét tartok a héten, mert két olyan cikk is megjelent, amit kommentálnom kell hosszabban is. Tegnap már írtam arról, hogy mi nem tetszett a NOL cikkében, most pedig elmondom, mi jutott eszembe a Dívány tudósításáról.

Először is nem mindenben értek egyet a cikkel - ahogy egyik olvasóm fogalmazott: Ennyire nem rossz a helyzet - viszont nem is lenne illő kritizálni a szerzőt, mert belinkelte a blogunkat, aminek én nagyon örülök, mert legalább van értelme irogatni napról napra :)

Viszont. Az írásban az szerepel, hogy a hajléktalanok eltűntek a KÖKI környékéről. Nem a cikkírót akarom helyre rakni, hiszen ő csak egyszer jött ki, inkább a hajléktalan témát szeretném elővenni, ha már ez az apropó így előcsalogatta belőlem (asszem ez egy kurva nagy képzavar volt, de most már mindegy). Mert a hajléktalanok továbbra is ugyanúgy ott dekkolnak. Felavatták szépen az új átjárót, beköltöztek oda is, néha kevesebben ácsorognak, néha új haverokkal bővül a klub, köszönik szépen, szarul vannak, és szeretnék, ha ötméteres körzetben mindenki ugyanilyen szarul érezné magát miattuk.

Amúgy a látszat ellenére szorult belém valamennyi szociális érzékenység (nyomokban tartalmazok), de ezekkel a szarjankókkal kapcsolatban nulla sajnálatot érzek. Amikor ugyanis a nagy káosz idején - nyáron - kirakosgatták a tájékoztató táblákat, az első dolguk volt ezeknek a szegény elesett embereknek, hogy feldöntsék és azon ücsörögjenek. Onnan lehet tudni, hogy éppen hol állomásoznak, hogy a környék tele van szórva literes műanyag tablettás boros palackokkal. Anno, le is akartam fényképezni a régi felüljárón ahogy a korlát meg miegymás mögé betömködik őket. Arról nem is beszélve, hogy van köztük egy fősegg, aki időnként beszól a járókelőknek - ez nem rendszeres, de azért elmehet a francba.

Na, szóval emiatt különösebben nem sajnálom őket, az meg kifejezetten idegesít, hogy az új felüljáróba is beköltöztek.

Megoldás nem tudom, van-e. Ácsorogni végül is szabad... Elzavarni nem hiszem, hogy köztérről olyan egyszerű lenne őket (szerintem az átjáró vmi ilyesminek számít), hiszen nem fekszenek, csak állnak és "beszélgetnek". Amúgy meg hajléktalanok minden nagyobb téren vannak, csak talán minket, a régi KÖKI rossz emléke miatt érzékenyebben érint, rögtön beugrik, hogy 'nehogy ugyanúgy lepusztuljon'.

Nektek mi a véleményetek? Idegesít, vagy toleránsak vagytok? És mi a fene lenne a megoldás?

A KÖKI meg a korszellem, mi?

2011.11.02. 13:30 vakbottyan

Lehet, hogy csak fáradt vagyok vagy rossz kedvem van, de felhúztam magam ennek a cikknek a képmutatásán, béna "szemérmességén". Igen, csomópontért cserébe kapunk egy bazi nagy plázát, igen olyan, mint egy konténer, de könyörgöm, ezeket a kritikákat már 2006 óta halljuk, részben jogosak is, de ezek igazából mára már a lerágott csontnál is fehérebben vakító közhelyek.

Úgyhogy ebből a szempontból semmi újat nem hoz a NOL cikke. Amin felhúztam magam az a nevetséges képmutatás, ahogyan az ősidőkben elkezdődő beruházás mögötti kavarások felett elsiklik. Ezt az ostoba dumát az állampártról, meg a korszellemről. Beszarok, komolyan mondom:

"De legfőképp a rendszer változott meg körülötte: akkor a folyó ötéves terv előirányzatai szerint és a hármas metró kiépítéséhez kapcsolódva egy valóban mindenható állam pottyantott oda központilag valamit a szocialista dolgozó népnek, ma viszont egészen más a korszellem. A mai idők szellemében nem a főváros, de még csak nem is a kerület építkezik, hanem némely közösségi célok finanszírozása érdekében közösségi területeket engednek át a magántőkének, azaz a közlekedési csomópont megújításáért cserébe pláza kerülhetett ide."

A helyzet az, hogy Kispesten már jó pár turnus óta szocialista vezetésű önkormányzat működik, részben az ő ténykedésük miatt is pusztult le annyira a KÖKI. Aztán meg jól eladták az egész területet, ahelyett, hogy rendet raktak volna saját erőből. Persze, most hogy rend van, már nem sír senki a BKV pályáért, és örülünk, hogy legalább ez összejött. Ennyi a sztori, de nem várjuk, hogy a Gajda Péter kampányát toló Népszabi (ha röhögni akartok, akkor katt ide és ide), majd belemegy ilyen mellékes apróságokba. Nem, hanem pártállam és korszellem, az b+.

A másik meg ez a bekezdés:

"És lehet, hogy egyszer majd kertmozi, kalandpark, meg zöld tetőterasz is épül a Köki tetejére. De ahogy most összeér az államinak megmaradt régi felüljáró és az új, egy lépcsővel és tűzzáró ajtóval súlyosbítva, nos, arra nincs bocsánat. Mit mond majd erről valaki újabb harminc év múlva?"

Talán igazságtalan vagyok, de én ezt is szemérmesnek érzem. Én nem úgy fogalmaznám, hogy "államinak megmaradt", hanem inkább úgy, hogy a MÁV nem volt hajlandó beszállni a költségekbe. Idióta újságírói kérdés, hogy mit mond majd erről valaki 30 év múlva, inkább az a kérdés, hogy itt lakók, utazók mit mondanak most: azt hogy a MÁV-os rész gyakorlatilag rohad, látjuk nap mint nap, és az egyetlen dolog, ami történik, hogy néha összevitatkoznak a BKV-vel, hogy ki tartsa karban a mozgólépcsőket...

Hát így.

Terepszemle a Terminálban 1.

2011.10.27. 13:01 vakbottyan

Azt nem mondanám, hogy sikerült teljes egészében felderítenem a Terminált, mert hétköznap általában csak estére érek oda, háromnegyed órával zárás előtt, akkor meg célzottan rohanok be valamelyik boltba gyorsan. Múlt szombaton és vasárnap szerettem volna kényelmesebb túrát tenni, de szombaton beütött a bombariadó, vasárnap meg október 23-a volt, én meg teljesen megfeledkeztem arról, hogy olyankor nincs nyitva semmi.

A nagyobb, ismertebb márkák közül a H&M-be és a C&A-ba botlik bele elég gyorsan az ember, mindkettőnek viszonylag nagy alapterületű üzlete van a plázában. Amúgy számomra meglepő, hogy az üzletek területe nem olyan nagy, mint azt láttatlanban hittem (még a megnyitás előtt). Példának okáért a Euronics kisebb, mint mondjuk a Media Markt a Westendben. Jó lenne tudni, hogy ennek mi az oka.

Na, visszatérve a ruhákra, van még itt egy Vögele, és persze a fehérnemű boltokon (pl J. Press, Triumph) kívül néhány sportosabb márka, mint az Adidas-Reebok és a Players Room. Igazából ami nekem érdekes, hogy a Hervis és a New Yorker a Határ út mellett itt is nyitott üzletet. Most ez azt jelenti, hogy onnan lassan elmenekülnek majd, vagy azt, hogy Kispest és környéke ennyi üzletet elbír?

Nem vagyok divatszakértő, de amit hiányolok, az a Springfield, ugyanis a két legközelebbi boltjuk a Westendben illetve az Árkádban van, jöhetett volna ide is egy.

Nemsokára folytatom a többi bolttal, végigpróbálom majd a kajákat is, amire különösen kíváncsi vagyok, az a mexikói, meg a kávézók. Ez utóbbi egyelőre nehéz ügy, mert este lenne több időm itt megállni, mint reggel, de akkor meg már ugye nem kávézok.

Retró képek az 1980-as megnyitás előttről

2011.10.26. 13:27 vakbottyan

Direkt a Terminál megnyitása körüli időkre tartalékoltam pár képet meg cikket a régi megnyitásról, mostanában ezekből is fogok szemezgetni (meg persze a Terminállal is foglalkozom majd párhuzamosan).

Ez a fotó a kedvencem, mert még az átadás előtt, az építkezés közben ábrázolja a régi KÖKI-t. A felüljáró már áll, de körülötte minden fel van túrva, és a vágányok is épp készülnek. Az ilyen fotók amúgy azért is döbbenetesek, mert néha lehet látni rajtuk olyan dolgokat, amik 1980 óta felújítatlanul rohadoznak. Itt például a Ferihegyi útat és a metrót elválasztó kerítést (vagy mi ennek a hivatalos neve?) fedeztem fel, amit szerintem azóta nem festett újra, nem renovált senki. Ja, és a háttérben felsejlik a kiserdő.

"A postáért küzd a képviselő"

2011.10.24. 13:22 vakbottyan

Amiről nekem valahogy az "utcára nyílik a kocsmaajtó" jutott eszembe, de ezt csak mellékesen mondom. A lényeg az, hogy a Helyi Témában jelent meg egy cikk "A postáért küzd a képviselő címmel", és arról szól, hogy Tarnai Richárd meg akarja menteni a Kossuth téri kis postát. Az egész úgy kapcsolódik a KÖKI-hez, hogy ezt a kis postát azért akarja bezárni a Magyar Posta, mert a Terminálban majd úgyis nyitnak egy újat, szebbet, nagyobbat. Ez mind nagyon jól hangzik, de szerintem ez a környék simán elbírna egy nagy (KÖKI) és egy kis (Kossuth) postát ezután is, már csak azért is, mert köztudott, hogy a Terminál nem elsősorban a helyieket fogja kiszolgálni, hanem az átutazókat. A Kossuth téri posta meg bizonyos napszakokban eddig is annyira túlterhelt volt, hogy minimum 15-20 percet kellett sorban állni, simán elbírna a kerület még egyet.

Mondjuk most írás közben eszembe jutott, hogy lehetséges egy olyan érv, hogy a Terminál napközben ürül ki, a Kossuth téri meg pont akkor van tömve. A kisposta viszont estefelé üres, a Terminál meg pont akkor telik meg. És ha összevonják a kettőt, akkor ez kiegyenlítődne. De ismerve a Magyar Posta működését, nem hiszem, hogy ennyire elmerülnének a racionalitás mélységeiben, egyszerűen csak nem akarnak egy kis postát fenntartani, a 20 perces sorbanállás meg a mi bajunk, nem az övék.

Ti melyikbe járnátok? 

"Mi inkább a hagyományokhoz nyúltunk vissza" - Interjú a KÖKI Terminál tervezőjével, Zepkó Ferenccel 2.

2011.10.21. 10:30 vakbottyan

Itt olvashatjátok a Terminál tervezőjével, Zepkó Ferenccel készült interjú második részét, amelyből megtudhatjátok, milyen esztétikai szempontokat tartott szem előtt az építész, hogyan viszonyul az épületet ért kritikákhoz, zavarja-e a MÁV-os rész lepattantsága, és hogy fogja-e látogatni a bevásárlóközpontot.

K: Sok környékbeli fél a megnövekedett forgalomtól.

Nagy gondunk volt a tervezésnél, hogy hogyan lehetne a Vak Bottyán utcát tehermentesíteni. Mi ezt csak úgy tudtuk elképzelni, hogy a teherautók ne a Vak Bottyán utca lakóit boldogítsák, ezért megpróbáltuk az egész terhelést a Lehel útra és hátul egy új feltáró útra, egy szervíz útra áthelyezni.

A kamionforgalmat hátulra vezettük, és bevittük az épület alá, olyan volumenű, méretű szerkezetek keletkeztek emiatt, hogy inkább hídgerendáknak mondhatók és nem épületszerkezeteknek. Ugyanis ahhoz, hogy ezek a kamionok itt forgolódni tudjanak, általában 30 méteres terek kellenek.

K: A zöldterületek is kulcsfontosságú részei voltak ennek az épületnek, már csak azért is, mert a helyén BKV pálya meg kiserdő voltak. Ha jól tudom, ez is változott a tervek során.

V: Így van. A legjelentősebben úgy tudtuk növelni a zöldterületet, hogy 15 méterrel beljebb húztuk a homlokzatot a Vak Bottyán utca oldalán az épület 100 méteres hosszán. Így egy elég nagy zöld felület került a terepszintre az eredeti tervekhez képest. Ezzel a 15 méteres homlokzati hátrahúzással, és a 10 méteres visszahúzással az OBI épületnél, valamint azzal, hogy a Sibrik-híd - Vak Bottyán csomópontban kialakul egy nagy méretű közpark, sokkal több zöldfelületet tudtunk terepszinten megvalósítani, mint amikről a kiinduló tervek szóltak.

A tetőfelületeken 15%-os felületarányban, legalább félméteres földtakaró alkalmazásával kell kialakítani a zöldfelületeket. Ehhez tudni kell, hogy általában a zöld tetőket 15 cm-es rétegvastagsággal telepítik. Én bízom benne, hogy ez a félméteres földtakaró, hosszú távon biztosítja azt, hogy a növények nem fognak kiszáradni, és gondozásuk sokkal kevésbé lesz problematikus, mint esetleg egy 10-15 cm-es földtakaró vastagság esetén lenne. Tehát itt a tetőn létrejöhet futópálya, sétálóutak, vagyis olyan plusz szolgálatások, amik parkszerűvé teszik a tetőfelületeket. Tudomásom szerint épül majd egy kis méretű futballpálya, hallottam kalandparkról is, mászófalról, tehát rendkívül sok olyan lehetőség van még, ami majd az itt élők igényéhez igazítva növelheti e térnek a hasznosságát.

Szökőkút a Tényekben is

2011.10.19. 11:12 vakbottyan

Na, a Tények is foglalkozott a KÖKI-vel, méghozzá a különös szökőkúttal, a takarítónők gyönyörével és álmával. Annyi legalább kiderült most, hogy a szökőkút nem úgy hibás, mint elsőre látszott, hanem direkt nincs medence, csak a víz nem folyik le rendesen, az emberek meg beletapicskolnak. Köztereken is van ilyen, csak ott nem akkora gáz, ha kifröccsen meg ha széthorják a lábukkal a vizet az emberek.

"Felrobbantotta a KÖKI-t"

2011.10.19. 08:10 vakbottyan

"Király L. Norbi felrobbantotta a KÖKI-t." Szerencsére nem szó szerint, mert az a nyitás napján kicsit durva lett volna, habár a környéken lakókat szerintem már semmivel nem lehet ledöbbenteni. Ezt a robbantásos dolgot amúgy a Fókusz riport címéből vettük. A videót a régi képek miatt érdemes megnézni, mert egyébként ezektől a képektől eltekintve egy sima promóriportról van szó, mi meg már a Terminált úgyis láttuk belülről.

KÖKI