Köki

Meguntam, hogy a köbánya-kispesti plázaépítést leginkább azok szívják meg, akiknek építik. Így hát indítottam egy blogot.

Kökiblog a Facebookon

Friss topikok

Linkblog

Akiknek a KÖKI az otthona

2011.07.07. 14:33 vakbottyan

Mattrészeg fickó jön felém egy koszos kiskutyát ráncigálva maga után, nem tudnék-e neki pár forinttal segíteni". Ahogy továbbmegyek, a korlát mellett támolygó csoportból egy magas, lila fejű ember bődül el a távolba meredve: "Melletted minden reggel, Vidáman ébredek fel, Könnyűnek érzem mindenem."

Ez az életkép fogadta még pár héttel ezelőtt is az embert a szétbombázott felüljáróban. A KÖKI állandó lakosai voltak a hajléktalanok. No meg a mászkáló műanyag kiskutyától kezdve a térdszorítóig mindenféle bisz-baszt kínálgató árusok. "Négy elem egy százas" - mindannyian ismerjük azt a nőt, aki orrhangon ezt kántálta egész nap (látható egy pillanatra a Gerillagrill videón is). Régebben még növelték a sokszínűséget azok az árusok, akik kartondobozokról árulták a kukacos zöldséget, amit állítólag a nagybani piac szemeteseiből szedtek össze. Figyelőjük állt a lépcső tetejénél, és ha jöttek a rendőrök, akkor futott az egész társaság, ez egy külön műsorszám volt, ami színesítette az átvonulók élményeit ebben a vidámparkszerű kavalkádban. Persze ők az ártalmatlanabb díszletei voltak a KÖKI-nek, az igazán nagy gondot a hajléktalanok és/vagy falat támasztó alkoholista csoportok jelentették régebben, de a legutóbbi időkben is.

Amúgy hajléktalanok minden nagyobb köztéren megtalálhatók, ez nem Köbánya-Kispest kiváltsága, én mondjuk a Moszkva téren sem szeretek különösebben áthaladni. De talán a felüljáró folyósójában összesűrüsödő tömeg miatt itt voltak a legfeltűnőbbek.

"Az egyik sarokban vidám cimborák. Mindegyikük sörösdobozt szorongat a kezében, de a kíséret sem marad el: a korláton egy karton (!) féldecis üveg sorakozik, többnyire üresen. A negyven fok ellenére is bőrdzsekiben dülöngélő alak az összes járókelőt leszólítja, aki egy méteren belül elhalad mellette, igaz, csak ímmel-ámmal, amolyan kötelező gyakorlatként."

Mancs, 2007-06-28

Emlékszünk arra a nőre például, aki saját szarában és hugyában fetrengett egész nap? Eszméletlen büdös volt és ott ült a felüljáró lépcsőjén 24 órán keresztül, időnként elvitték a mentők, aztán pár éve el is tűnt. De maradtak mások. Az ideiglenes buszmegállókban tavaly nyáron tulajdonképpen a buszra várók le sem tudtak ülni, mert a padokat egy alkesz kolónia foglalta el. 

(És ha már a buszra várakozóknál tartunk. Az azért nem semmi, hogy ennek a tömegnek a kényelme érdekében az építkezés, felfordulás óta semmit nem tett senki, csak egy rohadt Fornettis bódét rakosgattak egyik helyről a másikra, aztán szevasz. Se padok, se tájékoztatás, semmi. Ahol van két négyzetcenti hely, azt kiadják egy Fornettis kalyibának, de amúgy dögöljön meg, aki busszal jár.)

De visszatérve a hajleszekre, alkoholistákra és egyebekre. A csomóponton áthaladó emberek egyik legnagyobb félelme (a kommenetelők hozzászólásaiból leszűrve) az, hogy hiába építenek ide bármilyen csodák palotáját, pár hónap alatt az is ugyanúgy szét lesz szedve, össze lesz köpködve, össze lesz firkálva, hányva, szarva, hugyozva, mint a régi épület. A régi felüljárónak volt például egy melléklépcsője, amit a kilencvenes évek elején még lehetett használni, bár már akkor is elég mocskos volt. De eljött az az idő a 2000-es években, amikor vastagon borította a szar, majd időnként a fertőtlenítőszer, felváltva, de lépcsőként már nem funkcionált

Amúgy a környékbeli erdőkben is laknak hajléktalanok, de róluk majd egy külön posztban. Szóval? Kié lesz az új buszpályaudvar? A csodaszép látványterveken látható álomszerű közterek?

Akiknek elege van abból, hogy háborús övezet a Köki-csoport a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://koki.blog.hu/api/trackback/id/tr242904403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schdl (törölt) 2011.07.07. 16:48:30

Ez a poszt nagyon jól ragadja meg ezt a közeget :D Sajnos (ahogy le is lett írva), ez nem csak a KöKire jellemző.

snr torrente 2011.07.07. 16:54:00

Szerencsétlen hajléktalanok továbbra is ott lesznek, hiába borítják be gipszkartonnal a régi felüljárót és építenek mellé egy giganagy plázát. A felüljáró gondolom továbbra is közterület lesz, a pláza biztonsági őrei onnan senkit nem fognak elküldeni, ahogy a közterületesek se nagyon.

Vasútállomás rész fel lesz újítva? Peronokhoz hozzá fognak nyúlni? Az az érzésem, hogy nem.

Muster Mark 2011.07.07. 16:56:30

@schdl: Igen, például a mellébeszélő kommentköcsögök szájára is jellemző.

Dr. Gáspár 2011.07.07. 17:04:58

...és az a mindent átitató, leírhatatlan, már-már cseppfolyós szag, amitől minden alkalommal dobott egy bukfencet az ember gyomra...brrrrr...sosem értettem, hogy képesek ott emberek enni. Mondanám, hogy hiányozni fog, de rohadtul nem, ráadásul van egy olyan érzésem, hogy egy idő után az új helynek is meg lesz a saját kis fincsi mikroklímája. :P

Lődörgő Hollandi 2011.07.07. 17:17:25

Régebben én is arra laktam és a képet még kiegészíteném az "Itt a piros, hol a piros"-t játszó csoportokkal! Nekik is voltak őrszemeik a folyosó mindkét irányában, valamint 1-2-3 ál-játékos csapattag, aki pénzt tett fel és nyert. Ezen felbuzdulva néhány idióta is elkezdett játszani, őket persze lenyúlták!

A MÁV pénztár alkalmazottairól is lehetne sztorikat mesélni...

Otm Shank 2011.07.07. 17:39:11

Négy-Elem-Egy-Százas-Asszony böcsületes neve Marika, egyszer hallottam, amint az egyik kolléganője kiabált neki.
Az állandó bútordarab nőnek a Sírva-Kolduló-Asszony nevet adtuk (eleinte a Sísapkás nevet viselte, de az hamar lekopott, aztán volt Lila-Arcú-Asszony is, ennek egyéb változataival, pl. Ametiszt-Arcú-Asszony).
Meg ugye ott volt a Sliccgombszemű csávó is.
De a kedvencem az a tolószékes bajszos fazon volt, aki azt kiabálta, hogy "Háromdarab szattyoregyszá. Tesseneka szaty." :-)

Megszeppent kisgyerek 2011.07.07. 17:40:23

A Nyugati aluljáróból is nyílik egy bevásárlóközpont, ugyanazt a képet kell vizionálni ide is, csak a periféria miatt egy kicsit vadabb kiadásban.
Csodák márpedig nincsenek.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.07.07. 18:10:52

Talan lesz auj plazanak biztonsagi szolgalata es kitessekeli a hajlektalanokat.

sofalwy 2011.07.07. 18:48:16

Talán a polgármester is kiköltözhetne egy időre a kökire. Akkor talán lenne esély arra, hogy kitalálják, mit hogyan tartsanak rendben.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.07.07. 18:51:28

@Tapogatott Kukorica: milyen böribe? Lelövöldözik őket az NBH-sok (mostani sokatmondó nevükön AVH), mint pár éve azokat a romákat. Így megy ez Kurvaországban.

2011.07.07. 19:09:26

Egyszer jöttem haza Hamburgból, és a reptéren nem tudtam, hogy melyik buszra kell szállni, és valahogy ott kötöttem ki.

Hát mit mondjak? Ez a repülés nagy hátránya: az ember túl gyorsan kell hogy szemesüljön a különbséggel.

arizmendi 2011.07.07. 20:04:17

sofalwynak: a kőbányai vagy a kispesti polgi?

Frenginek: nem hiszem, hogy a hamburgi dokk valami meseszép...

Maretz 2011.07.07. 20:06:28

@Weöres Dániel:

A régi szép időkben a csendőrök elagyabugyálták az ilyeneket, oszt megtanulták, hogy nem rontjuk a levegőt közterületen... ennyi.

Mrs.E 2011.07.07. 20:11:08

@Frengi: egyetlen buszjárat van csak a repülőtéren, az amelyik a kökire visz.

Amúgy én bízom benne, hogy annak az mocskos állapotnak örökre vége.

vakbottyan · http://koki.blog.hu 2011.07.07. 20:25:00

@Otm Shank: Marika :) mostmár ezt is tudom :)

Most, hogy mondod, tényleg egy időben sísapkában nyomult!

Ha a Sliccgombszemű csávó az, akire én gondolok (legalsó képen amúgy ő van), akkor ő is ilyen mozgó zöldségárusként kezdte, az elején még egész normális volt, de aztán szétitta, szétszipuzta az agyát, egyre durvábban nyomta, nem lehetett már látni tisztán soha, és a hajléktalanok közt kötött ki. aztán mára ő is eltűnt...

klezkin 2011.07.07. 20:38:07

@arizmendi: Leszarom a hamburgi dokkot. Ő dolguk. Itt nem akarok homelesst látni.

Goompah 2011.07.07. 21:15:39

@Leonard Zelig: Igazad van, csak sajnos a nyelvi környezetszennyezés már szinte senkit nem zavar.

Goompah 2011.07.07. 21:17:59

@Leonard Zelig:

Lásd a poszt alján:

"Akiknek elege van abból, hogy háborús övezet a Köki-csoport a Facebookon"

Ugye "akiknek elegük" lenne a helyes, de ki nem szarja le? Sajnos. :(

Emanuelle 2011.07.07. 21:18:46

Sose gondoltam, hogy valaha is hálás leszek a MÁV-nak, de amióta megnyílt a ferihegyi megálló, azóta egy kezemen meg tudom számolni, hányszor kellett a Kökin átmennem. Dermesztő élmény volt mindannyiszor, pedig az aranykor már elmúlt, amikor még egészben volt a Köki fánkostól, ABC-stől, gyógyszertárastul. Sosem értettem hogy a francba lehet békésen pizzázni miközben másfél méterre az embertől egy hajléktalan vakargatja az ótvaros lábát. Másik szép emlékem, amikor évente párszor belefutottam egy ételosztásba a lenti részen. A fűben szaró, a padokon rejszoló mattrészeg homelessekre nem is akarok emlékezni.

2011.07.07. 21:19:13

Ezt nem mondod komolyan? Azt hittem hogy valamit eltévesztettem, nem akartam taxira költeni, amugy sem volt bizodalmam a leszólítgatós sofőrökhöz, gondoltam mi ez nekem, hiszen Hamburgban is S-bahnnal mentem a reptérre, itt meg mégis csak otthon vagyok.

A busz maga is meglepett kissé, de mikor megállt egy kietlen platcon, ott egy rozzant bódé, ott lehetett jegyet venni, de zárva volt, nagy nehezen felküzdöttem magam egy felüljárón a metró felé, majd le. Ott volt valami trafik, de persze jegy az ott sem volt. Az egész olyan volt mint egy szürrealista film, ha nem magyar vagyok, lehet hogy kétségbe esem.

Így hirtelen visszazökkenni a magyar valóságba, hát mit mondjak? Magyar vagyok, ez nekem nem jelenthetett kihívást, csak meglepődtem, mit gondolhat egy gyanútlan külföldi?

gőzhenger 2011.07.07. 21:24:43

Hala az egnek a kokire csak nagyon ritkan jarunk, akkor is csak nagyon gyorsan athaladunk.
De ezek az allapotok sajnos a varos normalisabb reszeiben (Buda) es egyre inkabb jelensegge valnak.
Rettenetesen sok a hajlektalan. XI. kerben, Petofi hid kornyeken, volt olyan, hogy kifele haladva a Bocskain zsinorban 7 lampanal is allt keregeto.
Regebben ha valaki normalisabban nezett ki, vagy jopofa volt, meg adtam is neki egy szazast. De ezeknel mar ennyi sincs. Tajt reszegen dulongelve a kocsik kozott, meg se szolal, csak nyomja befele az ablakon az ezereves fedelnelkult, amin ranezesere mar legalabb 100 fele veszedelmes virus es bakterium nyitott fohadiszallast. Ha meg az ember az orra elott felhuzza az ablakot, akkor meg kurvaanyazik is.

A legfobb gond pedig az emberek, hogy ezekbol a varosban csak egyre tobb es tobb lesz, kevesebb semmikeppen!!

felka 2011.07.07. 21:39:54

az a hajléktalan asszony akit megemlít a poszt, meghalt.
amikor pár éve jöttem hazafelé melóból, és egy mécsest gyújtottak a társai aznap este.

felka 2011.07.07. 21:41:34

egyébként ott lakom a közelben és nincsenek illúzióim a csilivili pláza ellenére.minden marad a régibe'

Aradebil 2011.07.07. 21:42:49

vagy kiszorulnak innen is,és megjelennek máshol...ma reggel pl a lágymányosi campuson horkolt édesdeden egy ürge...

hybe 2011.07.07. 22:14:43

Örs Vezér tere is pont olyan volt, mint a KÖKI, amíg az Árkád fel nem épült, főleg a 13 -as villamos végállomása volt elég gáz. Megépült az új buszvégállomás is és végre rend van.
Csak ez a jó magyar mentalitás, hogy "úgyis szar lesz minden". Erről kéne már leszoknunk és sikeresebb nép lennénk.

belekotyogok 2011.07.07. 22:37:28

@hybe: nem az ilyen mentalitástól lesz újra csövestelep a köki, illetve nem attól marad szép.

más kérdés, hogy az ember joggal pesszimista, mert ha valamire, akkor a karbantartásra, állagmegőrzésre az országban nem fordítanak sokat. ez ennyire egyszerű.

az örs vezér tere se sokkal különb amúgy, csak ott nem egy folyosóra van ráeresztve az összes, hanem szépen szét tudnak széledni, pl ikea előtt, a trolimegállónál, a másik oldalon a parkoló körül, a buszmegállókban, a szökőkútnál, az aluljáróban, a HÉV mellett.

CSak érzésre jobb, mert nem egy szűk, amúgy is zsúfolt folyosón vannak, hanem egyenletesen elosztva.

Mylady 2011.07.07. 22:41:02

@Frengi: Szerintem jó buszra szálltál, mert csak az az egy van ott :)

Sliders 2011.07.07. 22:48:41

Sajna egyre több a lecsúszott ember aki csöves lesz. Am ezekkel sok mindent nem lehet kezdeni. Legegyszerűbb az lenne, ha kivonnák őket a forgalomból. De hát joguk van vegetálni meg fertőzni a környezetet sajnos.
Én ezeket undorító korcsoknak hívom, akik a piához nyúlnak mikor nehéz helyzetben vannak. Nem hiszem hogy ne tudnának melózni ha akarnának. Legszívesebben, ezekkel ásatnám ki a 4-es metró további alagút szakaszát egy kis elvonó után. Ezekért nem kár.

gőzhenger 2011.07.07. 23:19:56

@Sliders: +1 tamogatod mar van is a kerdesben!

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.07.08. 11:49:11

@Maretz: az ilyeneket kéne felrakni egy vonatra, és deportálni Szibériába, mint te. Gondolom a zebra előtt se lassítasz, te szociopata paraszt.

Müszijő Csirke 2011.07.15. 21:59:46

Hmm...emlékek...
A húgyban-szarban fetrengő "étel-étel-melegétel-párforintapró"t kántáló nőt Terikének hívták, pár éve meghalt.
"bruszli" Sanyika, a vékonyszemű szintén megmakkant.
"négyelemegyszázas" Marika pedig átköltözött Határ útra...
Most a Határ út az új régiKÖKI.
KÖKI
süti beállítások módosítása